Teška 300 kilograma
33

U Kambodži pronađena najveća slatkovodna riba na svijetu

D. B.
Raža teška 300 kilograma pronađena je u rijeci Mekong u Kambodži i to je ujedno najveća slatkovodna riba na svijetu.

Prethodni rekord je pripadao Mekong somu ulovljenom na Tajlandu 2005. godine, koji je bio težak 293 kilograma.

Rijeka Mekong je bogata biorazličitosti, ali prekomjerni ribolov, brane i zagađenje ugrožavaju njegov krhki ekosistem. Ova rijeka teče od Tibetanske visoravni kroz Kinu, Mijanmar, Tajland, Laos, Kambodžu i Vijetnam.

"U 20 godina istraživanja džinovskih riba u rijekama i jezerima na šest kontinenata, ovo je najveća slatkovodna riba koja je dokumentovana bilo gdje u svijetu. Pronalazak ove ribe je rijedak pozitivan znak nade, pogotovo jer je riječ o Mekongu, rijeci koja se suočava s mnogim izazovima", rekao je biolog Zeb Hogan, prvi čovjek konzervacijskog projekta Wonders of the Mekong.

On sarađuje s ribarnicama u Kambodži kako bi se uspostavila mreža ribara koji obavještavaju istraživače ako ulove ogromnu ili ugroženu ribu. Tako je 13. juna lokalni ribar pozvao istraživače i rekao im da je ulovio veliku ražu koja je bila duga 3,98 i široka 2,2 metra. Raža je označena akustičnim tagom koji će omogućiti praćenje njenog kretanja u budućnosti, a potom je puštena u rijeku. Brzo je nestala u mutnim vodama Mekonga.

Velika slatkovodna raža je ugrožena vrsta, a ovo je drugi primjerak koji je analiziran od maja. Prethodni je bio težak 181 kg.