|

U jezeru Starača ulovljen šaran težak 19 kilograma

U jezeru Starača ulovljen šaran težak 19 kilograma
127
Klix.ba
15.5.2019. u 15:30
34
komentara
127

dijeljenja
U jezeru Starača ulovljen šaran težak 19 kilograma
Do prije nekoliko godina najveći ulov na jezeru su bile ribe do dvadesetak centimetara, lako se moglo dogoditi da "upecate" automobilsku gumu, kese s raznim otpadom, pa čak i kompletne skelete goveda koje su u jezero i oko njega deponovali neodgovorni pojedinci. No, jedan ribar je imao mnogo više sreće.
Tada bara, polako zatrpavana smećem i koja je postajala lokalnom deponijom, upornošću članova Udruženja "Bistro!” iz Sarajeva, došla je do stadija da je jezero sada poželjna ribolovna destinacija bogata ribom koju posjećuju ribolovci iz regije.

Dokaz tome je sinošnji ulov Predraga Petrušića, predsjednika Udruženja “Bistro!”, koji je na suho izvukao dva šarana, manjeg od 12,5 kilograma i većeg, koji je trenutni rekord jezera od 18,7 kilograma.“Jezero je sada bogato raznom ribom, i osim kapitalnih šarana, love se i kapitalne štuke, a tu su još i linjaci, deverike, grgeči, babuške, bodorke, klijenovi… Ribolov ne podrazumjeva samo ‘loviti ribu’, barem ne u našim glavama, to je način života, ophođenja prema prirodi. Nama riba nije ‘meso’ za zamrzivača, sve ribe na jezeru se vraćaju nazad u vodu. Ribolov je i briga o prirodi i biodiverzitetu zbog užitka koji ona nama pruži boraveći u njoj. A za loše vrijeme i kišu? Osim što je dan u prirodi i po najlošijem vremenu bolji od bilo kakvog dana pred TV-om, kažu da za ribolovca loše vrijeme i stroga žena ne postoje.”, rekao je sretni ribolovac Predrag Petrušić – Peđa.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...