Zanimljivosti
0

U izlozima istanbulskih trgovina zabranjeno postavljati slike modela u kupaćim kostimima

Sarajevo-x.com
Odluka turskog grada Istanbula da zabrani postavljanje slika modela u kupaćim kostimima u izlozima trgovina izazvao je negodovanje, prenosi Reuters. Javnost se žali da je takva odluka produkt jačanja islamista. U nekim turskim novinama se navodi da taj potez više liči na teokratski Iran.

Istanbulska općina je zamolila trgovine koje se bave prodajom kupaćih kostima proizvođača Nelson da traže dozvolu da postave fotografije modela u kupaćim kostimima u svojim izlozima.

Moris Eskinazi, jedan od vlasnika fabrike Nelson, izjavio je za Reuters: "U Općini kažu da fotografije modela nisu po EU standardima i da mogu izazvati pometnje u saobraćaju".

Sekularisti su nedavno održali proteste u Turskoj protiv vladajuće AK stranke, koja kontroliše vlasti Istanbula. Sekularisti navode da AK stranka želi da spoji zakone države i religije i da žele da se Islam primjenjuje u svakodnevnom životu.

"Da li ova zemlja postaje kao Iran? ", piše u turskim dnevnim novinama Vatan koje su negativno ocijenile ovu kontroverznu odluku o slikama modela u izlozima.