30 puta veći od standardnog
0

U Holandiji napravljen najveći džojstik na svijetu

Sarajevo-x.com
Najveći džojstik na svijetu, koji je od standardnog veći čak 30 puta, otkriven je u četvrtak. Radi se o potpuno funkcionalnom uređaju koji predstavlja repliku džojstika korištenog za Nintendovu NES konzolu. Ogromni džojstik je izložen u Londonu.

Da biste mogli koristiti ovaj džojstik kao standardni, trebali biste biti visoki čak 51 metar. Ogromni džojstik su napravili studenti Tehnološkog univerziteta Delft u Holandiji kako bi promovisali novo izdanje Gamerske Ginisove knjige rekorda.

Britanski student Ben Allen (23) je bio jedan od studenata koji su radili na ovom projektu.

"Ovo je rad iz ljubavi. Mi volimo videoigre i željeli smo odati počast legendarnoj konzoli NES. Dogovorili smo se da napravimo džojstik u jednom pubu. Uzbuđeni smo što smo upisani u Gamersku Ginisovu knjigu rekorda", izjavio je Allen.

Dimenzije džojstika su 366 cm x 159 cm x 51 cm, a njegova težina je 120 kg. Za korištenje ovog džojstika su potrebne najmanje dvije osobe. Za ovaj projekt je utrošeno 4.800 eura.

Na događaju u Londonu su bili i britasnki rekorderi Ryan Hart i Sami Cetin, evropski šamipion u igri Street Fighter. On ima najviše pobjeda na Međunarodnom takmičenju u igri Street Fighter, pobijedio je 450 puta.

Cetin je profesionalni igrač Super Mario Karta i drži rekokrd za najbrži krug koji iznosi 56,45 sekundi.

Najveći gamerski turnir je organizovan za igru FIFA Interactive World Cup. U takmičenju su prošle godine učestvovala 869.453 igrača širom svijeta. Šesnaestogodišnji Francisco Cruz iz Portugala je osvojio turnir i nagradu od 20.000 dolara, objavio je Daily Mail.