{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U grenlandskom kitu nađen dio harpuna iz 19. stoljeća

F
14.6.2007. u 13:20
0
0
U grenlandskom kitu nađen dio harpuna iz 19. stoljeća
0
U grenlandskom kitu nađen dio harpuna iz 19. stoljeća
Foto: AP
Grenlandski kit dugačak 15 metara i težak 50 tona, ulovljen prošloga mjeseca ispred obala Aljaske, u tijelu je imao komad harpuna koji svjedoči da je sličan lov preživio prije više od stoljeća.
Urastao duboko ispod kitova sala, pronađen je vršak harpuna dugačak devet centimetara koji je istraživačima pružio uvid u kitovu starost, procijenjenu između 115 i 130 godina, navodi u izvještaju agencija AP.

Izračunavanje kitove dobi može biti složeno i obično se temelji na aminokiselinama u očnim lećama. Rijetko se nalaze primjerci koji žive duže od stoljeća, ali stručnjaci kažu da se najstariji kitovi približavaju starosti od 200 godina.

"Nijedan drugi nalaz nije bio tako precizan", rekao je John Bockstoce, kustos muzeja Muzeja kitolova u New Bedfordu.

Vrh harpuna s eksplozivnim punjenjem, koji je urastao u kost između kitova vrata i ramene lopatice, vjerojatno je proizveden u New Bedfordu, na jugoistočnoj obali Massachusetsa, glavnom kitolovačkom centru u to vrijeme, kazao je Bockstoce.

Vjerojatno je ispaljen iz teške harpunske puške oko 1890. godine. Mali metalni cilindar iza naoštrenog vrha bio je ispunjen eksplozivom tempiranim da eksplodira nekoliko sekundi nakon što je ispaljen u kita. Naboj bi trenutno ubio kita i spriječio njegov bijeg.

"Vjerojatno je ozlijedio kita i razljutio ga, no nije bio pogođen u vitalno mjesto i nije ga toliko namučio jer je živio još 100 godina", kazao je Bockstoce.

Grenlandski kit metuzalem ulovljen je istovrsnim harpunom u maju, a starija naprava pronađena je prilikom skidanja kitova sala motornim pilama.

Bockstoce je rekao da je zadivljen oznakama ugraviranim u vrh harpuna korištenog u 19. stoljeću, što je bio tradicionalan način kitolovaca s Aljaske da istaknu svoje vlasništvo nad kitom.

Za Eskime s Aljaske izlov grenlandskog kita važan je izvor hrane i dio tradicije, a odvija se pod nadzorom Međunarodne komisije za kitolov. Lovna kvota za 10 eskimskih sela na Aljasci nedavno je obnovljena i iznosi 255 kitova u idućih pet godina.

Broj grenlandskih kitova u 2006. je procijenjen na oko 11.000 primjeraka, uz godišnji porast populacije od oko tri posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: