Od prije 3.000 godina
71

U Grčkoj otkrivene kraljevske grobnice iz bronzanog doba ispunjene zlatom

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Arheolozi su otkrili dvije kraljevske grobnice u Grčkoj koje sadrže nakit i artefakte iz perioda od prije 3.000 godina, piše BBC.

Grobnice su otkrili Amerikanci i to u južnoj grčkoj regiji, na poluostrvu Peloponez. Kako kažu istraživači, njihovo otkriće će pokazati nove tragove o ranoj mikenskoj trgovini i kulturi.

U ovoj regiji 2015. godine otkrivena je još jedna važna grobnica za koju se pretpostavlja da pripada ranom vladaru grada.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Grobnice koje su sada pronađene bile su posute sitnim komadićima zlatnih listova koji su padali sa zidova. Među nakitom koji je bio u njima našao se i zlatni prsten s bikovima okruženim snopovima ječma te privjesak koji prikazuje egipatsku božicu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Tim s Univerziteta u Cincinnatiju (UC) proveo je više od 18 mjeseci istražujući nalazište u Grčkoj i dokumentujući artefakte.

Jack Davis, šef odjeljenja za klasiku na UC-u, pojašnjava da predmeti poput zlatnog prstena koji prikazuje bikove sa snopovima ječma daju uvid u život na području Sredozemlja prije više od 3.000 godina.

"To je zanimljiv prizor stočarstva - govedo pomiješano s proizvodnjom žita. To je temelj poljoprivrede", rekao je Davis.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Otkrivene grobnice bile su urušene, što je štitilo sadržaj u njima.