{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U egipatskom ćupu pronađeni ostaci najstarijeg tvrdog sira

Klix.ba
18.8.2018. u 14:57
70
33
U egipatskom ćupu pronađeni ostaci najstarijeg tvrdog sira
70
U egipatskom ćupu pronađeni ostaci najstarijeg tvrdog sira
Naučnici tvrde da su u egipatskoj grobnici iz vremena 19. dinastije faraona pronašli vjerovatno najstariji arheološki čvrsti ostatak sira ikada pronađen.
Arheolozi su bijelu supstancu, koja je hiljadama godina stajala u polomljenom ćupu ispod egipatskog pustinjskog pijeska, pronašli dok su raščišćavali pijesak oko grobnice iz vremena 19. dinastije faraona u Sakari, odnosno u ogromnoj nekropoli antičkog Memfisa.

Mediji prenose da je grobnica Ptamesa, gradonačelnika antičkog Memfisa, otkrivena najprije 1885. godine nakon čega ju je progutao pijesak pa je ponovo pronađena 2010. godine.

Masa za koju naučni smatraju da je najstariji arheološki čvrsti ostatak sira pronađena je prilikom iskopavanja 2013. i 2014. godine zajedno s tkaninom za koju se vjeruje da je služila kao prekrivač posude, navodi Analytical Chemistry.

Sir star 3.200 godina bio je napravljen od mješavine kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, a bio je izložen hiljadama ciklusa hidratacije i dehidratacije zbog kiša i izlivanja Nila. Jedan od naučnika u istraživanju izjavio je da je veoma alkalno okruženje transformisalo sve masti i da nije bilo moguće koristiti konvencionalne tehnike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: