Zanimljivosti
0

U Britaniji sve manje britanskih prezimena

Sarajevo-x.com
Tradicionalna britanska prezimena poput Smith, Jones ili Williams i dalje su među vodećima u toj zemlji. Ipak, dolaskom brojnih doseljenika u prethodnim decenijama, dokazano je se tradicija polako, ali sigurno mijenja.

Kako su utvrdili tamošnji naučnici, prezimena poput Shah, Ahmed, Singh ili Ali sve su češća u britanskom društvu. Također, sve češći su i stanovnici koji nose kinesko prezime Zhang. Njihov broj se od 1996. povećao za 4.718 procenata, saznaje Daily Mail.

Istraživanje agencije Experian pokazalo je da su sve popularnija i imena Kim, Xu, Ndlovu i Ncube, porijeklom iz Azije i Južne Afrike. U toj grupi nalaze se i Wang, Yang, te Huang.

Čak 95.203 osobe prezivaju se Patel, a 53.295 Singh. Prezimena koja završavaju na "thorpe", "ing" ili "by" potječu od nekadašnjih osvajača Vikinga, Danaca i drugih.

Većina ovih stanovnika stigla je u Veliku Britaniju prije najmanje 1.000 godina, a njihovi potomci se najviše mogu naći na istoku zemlje.

"Prezimena su koristan pokazatelj porijekla, ne samo za Indijce, Nigerijce ili Armence već i za Kelte, Norvežane i Anglosaksonce", ističe profesor Richard Webber, vođa studije.

"Kompanijama je oduvijek bio izazov kako da razumiju potrebe, kulturu, tradiciju, jezik i pozadinu određene etničke grupe i kako na najbolji način s njima da komuniciraju", nastavlja on. "Realno, imena ljudi mogu dati vrijedne informacije koje se mogu iskoristiti u svrhu marketinga. Ne samo da ćete ovako unaprijediti zadovoljstvo klijenta, već i vlastitu efektivnost."

Na web stranici www.mapyourname.com možete ukucati vlastito ime ili prezime i vidjeti odakle potječe.