Zanimljivosti
15

U Birminghamu se otvara najveća evropska biblioteka

Klix.ba
Biblioteka Birminghama dizajnirana je da zamijeni Centralnu biblioteku Birminghama (Velika Britanija), a bilo je potrebno tri godine i 221 milion eura kako bi se izgradila najveća biblioteka u Evropi. Otvaranje je planirano za 3. septembar.

Biblioteku je projektovao arhitekta Francine Houben, koji ju je opisao kao „narodnu palaču“. Izgradnja je počela u januaru 2010., a završena je u aprilu obe godine. Njen futuristički eksterijer sa isprepletenjim prstenjem teži da prikaže kanale i tunele u Birminghamu.

Pored javne biblioteke, na 10 spratova ove zgrade čuvat će se međunarodno važne arhive, fotografije i rijetke knjige. Također, bit će otvorena i galerija u kojoj će javnost po prvi put moći vidjeti neke kolekcije. Tu je i teatar, vanjski amfiteatar i studio za snimanje.

Roman J. R. R. Tolkeina, "The Hobbit", u aprilu je postao prva knjiga na policama ove biblioteke, a uposlenici Centralne biblioteke Birminghama proteklih mjeseci radili su na pripremi miliona knjiga, muzičkih zapisa, arhiva, fotografija i druge građe za selidbu.

U biblioteci očekuju više od tri miliona posjetilaca svake godine, zajedno sa milionima online posjetilaca.