Australija
0

U biblioteci pronađena Schindlerova lista

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Lista od 801 Židova spašenih od holokausta, poznata kao i Schindlerova lista pronađena je u dokumentima velike gradske biblioteke u Sydneyu, javio je AFP.

Transkript takozvane Schindlerove liste, po kojoj je ime dobio i višestruko nagrađivani film 'Schindlerova lista', pronađen je u kutiji sa starom njemačkom štampom, a sadrži imena 801 Židova koje je u Drugom svjetskom ratu spasio biznismen Oskar Schindler.

Dokument od 13 stranica veoma je star, no na požutjelom papiru se jasno vide imena i prezimena ljudi koji su trebali biti poslani u koncentracione logore, a zatim i pogubljeni.

'Ovo je jedan od najbitnijh dokumenata 20. vijeka i ja sam dirnut činjenicom da su ga pronašli baš u našoj biblioteci.' izjavio je Olwen Pryke, direktor sidnejske biblioteke.

Schindlerova lista je prvo postala poznata putem romana Thomasa Kenneallyja 'Schindler's Ark', a kad je u kina stigao film Stevena Spielberga snimljen po Kenneallyjevom romanu, Schindler i njegova lista ući će u legendu.

S Liamom Neesonom, Ralphom Fienessom, te Benom Kingsleyem u glavnim ulogama, film 'Schindlerova lista' je 1993. godine osvojio čak sedam prestižnih nagrada Oscar.

Oskar Schindler je bio njemački industrijalac i biznismen koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata spašavao Židove od smrti zapošljavajući ih u svojim tvornicama u Češkoj i Poljskoj pod isprikom 'da su idealna i jeftina radna snaga'.

Schindler je umro 1974. u relativnoj anonimnosti, no nakon romana i filma, njegovo ime danas prepoznaju u cijelom svijetu.