Wiener Tafel
41

U Beču svakodnevno od propadanja bude spašeno tri tone namirnica

R. D.
Foto: EurocommPR
Foto: EurocommPR
U glavnom gradu Austrije postoji Udruženje za socijalni transfer "Wiener Tafel" koje se bavi spašavanjem namirnica na zelenim pijacama i tržnicama od propadanja.

Tako gotovo 350 volontera ovog udruženja, koja postoji još od 1999. godine, prikuplja vrijedne namirnice i njima opskrbljuje 19.000 ljudi u oko 100 socijalnih ustanova na području Beča poput javnih kuhinja, dnevnih centara, smještajnih jedinica za beskućnike, sigurnih kuća i ustanova za brigu o izbjeglicama. Na taj način se razumno koriste resursi, sprječava stvaranje velikih količina otpada te se čuva okoliš.

Udruženje je samo prošle godine od nepotrebnog bacanja spasilo čak 676.206 kilograma namirnica što je 12 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Čak 200.000 kilograma došlo je direktno sa bečke tržnice "Großmarkt". Najveći dio namirnica spašenih od propadanja činili su svježi i pekarski proizvodi te hrana iz supermarketa.

Kako bi se količina spašenih namirnica povećala, udruženje "Wiener Tafel" ističe kako su potrebna dodatna rashladna skladišta i nove mjere kojima bi se pojednostavilo i poticalo doniranje hrane. U tu svrhu gradi se i novi distribucijski centar koji bi trebao biti službeno otvoren u maju 2020. godine.

Povodom 20 godina postojanja ovo udruženje je prethodne godine ostvarilo saradnju sa Prirodoslovnim muzejom u Beču koji je organizovao niz radionica za više od 400 učenika čiji je cilj bilo podizanje svijesti o važnosti ovog pitanja, a slične projekte planiraju ostvariti i u ovoj godini.