{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Beču otvoren Muzej kontracepcije

S
19.3.2007. u 12:49
0
0
U Beču otvoren Muzej kontracepcije
0
U Beču otvoren Muzej kontracepcije
Prvi evropski muzej kontracepcije otvoren je u petak u Beču, gradu sa preko 100 muzeja. Osnivački tim je radio četiri godine na skupljanju kontracepcijskih sredstava koji su se koristili kroz vijekove i sakupio preko hiljadu eksponata.
Ginekolog, Christian Fiala, objašnjava da je bilo veoma teško naći eksponate, jer je većina ljudi stidna da prizna da negdje u ostavštini svojih predaka i preminulih drži i poneko kontracepcijsko sredstvo. Zbog teškog nalaženja eksponata, kondome, koji su se nekada pravili od ribljeg mjehura, je za potrebe muzeja napravio preparator životinja.

Muzej kontracepcije prikazuje i modernu kontracepciju, kao spirale u stotinama oblika, poput srca ili lista.

Muzej osim starih načina i sredstava kontracepcije predstavlja i kontracepcijeske metode budućnosti, kao što je tromjesečna pilula i hormonski inhalatori. Između prastarih i modernih načina, muzej je jedan dio stalne postavke fokusirao na legalizaciju abortusa u Austriji 1973. godine na osnovu zakonske odredbe o prekidu trudnoće.

Put do modernog prekida trudnoće je bio dug – šokantni prikazi ilegalnih abortusa, nestručnih babica i nehigijenskih uslova, od petka se mogu vidjeti u jedinstvenom Muzeju kontracepcije u Beču.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: