Zanimljivosti
0

U Beču otvoren Muzej kontracepcije

Sarajevo-x.com
Prvi evropski muzej kontracepcije otvoren je u petak u Beču, gradu sa preko 100 muzeja. Osnivački tim je radio četiri godine na skupljanju kontracepcijskih sredstava koji su se koristili kroz vijekove i sakupio preko hiljadu eksponata.

Ginekolog, Christian Fiala, objašnjava da je bilo veoma teško naći eksponate, jer je većina ljudi stidna da prizna da negdje u ostavštini svojih predaka i preminulih drži i poneko kontracepcijsko sredstvo. Zbog teškog nalaženja eksponata, kondome, koji su se nekada pravili od ribljeg mjehura, je za potrebe muzeja napravio preparator životinja.

Muzej kontracepcije prikazuje i modernu kontracepciju, kao spirale u stotinama oblika, poput srca ili lista.

Muzej osim starih načina i sredstava kontracepcije predstavlja i kontracepcijeske metode budućnosti, kao što je tromjesečna pilula i hormonski inhalatori. Između prastarih i modernih načina, muzej je jedan dio stalne postavke fokusirao na legalizaciju abortusa u Austriji 1973. godine na osnovu zakonske odredbe o prekidu trudnoće.

Put do modernog prekida trudnoće je bio dug – šokantni prikazi ilegalnih abortusa, nestručnih babica i nehigijenskih uslova, od petka se mogu vidjeti u jedinstvenom Muzeju kontracepcije u Beču.