Slovenija
0

U autobusu Split - Berlin carina otkrila ilegalce

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Putnici na redovnoj autobusnoj liniji Split-Berlin u subotu su duže vrijeme zadržani na slovenskom graničnom prijelazu Jelšane, dok nije razriješen spor o tome kome pripada šest minijaturnih kornjača koje su carinici otkrili u jednoj kartonskoj kutiji.

Slovenska carinska uprava u srijedu je u priopćenju za javnost, uz objavljenu fotografiju zaplijenjenih kornjača, pojasnila da tokom izvanrednog carinskog pregleda prtljage u autobusu nisu otkrivene nepravilnosti, osim što su na jednom sjedalu otkrivene kornjače za koje se sumnja da pripadaju zaštićenoj vrsti. Takve žive vrste štite međunarodne konvencije, uključujući konvenciju iz Berna i konvenciju CITES. Njima se zabranjuje uvoz zaštićenih vrsta iz trećih država u Europsku uniju.

Protiv putnice u autobusu koja je priznala da su kornjače njene proveden je postupak o carinskom prekršaju, a kornjače su smještene u privremeni azil.

Državna agencija za okoliš i prostor do sada je utvrdila da se radi o kornjačama vrste Testitudinae, koje se u Sloveniji zovu grčkim, a u Hrvatskoj dalmatinskim kornjačama ili čančarama, a legu se početkom jeseni.

Inače, slovenski carinici svake godine otkriju desetak slučajeva pokušaja ilegalnog unosa zaštićenih kornjača u Schengenski prostor. Uz kornjače, najčešći su predmet pokušaja krijumčarenja i ptice pjevice koje se u Italiji koriste za kulinarske specijalitete, a na istarskim graničnim prijelazima u ljetnim je mjesecima najčešće krijumčarenje prstaca.

Iako je i u Sloveniji njihov izlov zabranjen, nekad se mogu dobiti i u restoranima na slovenskoj obali pod šifrom "morske datulje".