Nevjerovatan dan
14

Twitter praznoj knjižari donio zaradu od hiljadu funti

DP
Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com
Mala neovisna knjižara Petersfield iz Hampshirea u Engleskoj u utorak nije prodala nijednu knjigu, prvi put u svojih 100 godina poslovanja. Ali onda su se stvari iznenada promijenile.

Službeni Twitter profil knjižare tvitao je fotografije praznih hodnika s porukom da je ovo prvi dan u njihovoj historiji da niko nije ušao u knjižaru. Nakon nekoliko sati, Neil Gaiman, autor naučnofantastičnih romana retvitao je ovu objavu milionima svojih pratitelja i kao od šale narudžbe su počele pristizati.

Prilično bijedan utorak za ovu knjižaru, koja se bavi prodajom antikvitetnih i polovnih knjiga, pretvorio se u dan s odličnom zaradom. Zaradili su više od 1.000 funti (blizu 2.300 KM) i zapratilo ih je više od 1.100 Twitter korisnika samo zbog jednog retvita.

"Zaista smo dirnuti. Ljudi su jako ljubazni i njihova djela zaista prave promjene. Postoje loši dani, ali ovo je bio jedan od onih dana koji je za nas potpuno neobičan. Nijednu knjigu nismo prodali. Niko nije želio izaći iz svog doma zbog oluje", istaknuo je radnik knjižare, Robert Sansom.

John Westwood (56), čija je porodica vlasnik knjižare, za Guardian je rekao da nije vjerovao u moć društvenih medija jer je staromodan, ali kada ga je Robert nazvao i rekao šta se dogodilo, jednostavno nije mogao vjerovati.

Do srijede navečer, originalna objava retvitana je više od 6.000 puta i lajkana 11.000 puta puta. Tada je Twitter profil knjižare postavio puno optimističniju objavu:

"Kakva noć! Potpuno smo zatečeni. Imamo 1.100 novih pratitelja. Primili smo mnoštvo internetskih narudžbi. Sandučić nam je pun, primili smo više od 300 poruka. Odgovorit ćemo svima u što kraćem roku."