Zanimljivosti
1

Tvorac Asterixa dobio presudu protiv svoje kćerke

Klix.ba
Albert Uderzo (Foto: AFP)
Albert Uderzo (Foto: AFP)
Dugotrajni porodični sukob između tvorca kultnog strip junaka Asterixa, Alberta Uderza, i njegove kćerke okončan je nakon što je sud odbacio tvrdnje Sylvie Uderzo da je njen otac psihički labilan te da je iskorištavan.

Asterix je jedan od najomiljenijih svjetskih stripova, prodan je u 352 miliona primjeraka širom svijeta i preveden na više od 110 jezika i dijalekata. Ipak, u posljednjih šest godina, ovaj je strip bio izvor gorke porodične svađe Alberta Uderza i njegove kćerke, koja ga je optužila za prodaju velikog biznisa.

Sud je okončao sukob odbacivši Sylvieine tvrdnje o tome kako je njen otac psihički labilan te ga iskorištavaju osobe koje žele profitirati na njegovim čuvenim kreacijama. Sud je odbacio čitav slučaj.

Sylvie je tužbu prvi put podnijela 2011. godine, u kojoj je optužila neimenovane osobe za “zloupotrebu psihičke labilnosti” njenog 86-godišnjeg oca s ciljem uticanja na upravljanjem njegovom literarnom zaostavštinom.

Sud je otkrio kako nema dovoljno dokaza koji bi ukazali da je iko napravio prekršaj zloupotrebe Uderzove psihičke labilnosti. Sud je Uderza opisao kao lucidnog čovjeka koji nije u stanju ranjivosti i potpuno je sposoban za donošenje odluka.

Sukob Uderza i njegove kćerke datira još od 2007., kada su Sylvie i njen suprug Bernard de Choizy otpušteni sa pozicija direktora kompanije koja upravlja Uderzovom zaostavštinom.

Sylviein advokat najavio je da će odmah uložiti žalbu na presudu.