Na Trgu slobode
3

Tuzlaci ponovo uživaju u razgledanju grada iz panoramskog točka

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Kao posebna atrakcija u Tuzlu je ponovo stigao panoramski točak iz kojeg se sa visine od 22 metra prosipa prelijep pogled na grad soli. Uskoro će na istoj lokaciji biti ozvaničen i početak manifestacije Proljeće u Tuzli koja donosi brojne sadržaje.

Turistička zajednica Tuzle, vođena prošlogodišnjim pozitivnim iskustvom u okviru manifestacije Proljeće u Tuzli građanima je odlučila ponovno ponuditi uživanje u atrakciji panoramskog točka koji je ovoga petka zvanično pušten u rad na Trgu slobode.

"Naši građani su tražili da ponovimo ovu atrakciju od prošle godine kako bi ponovo uživali u ambijentu na našem Trgu slobode uz sve sadržaje koje imamo. Panoramski točak je prošle godine posjetilo više od 30.000 posjetilaca. Veoma smo zadovoljni uslugom koji oni nude našim građanima, a dobio sam informaciju da su prošle godine dolazili i građani iz Sarajeva, Bihaća, Mostara, Bijeljine, iz svih krajeva Bosne i Hercegovine kako bi posjetili naš grad", kazao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Panoramski točak sa sobom nosi poseban užitak, koji je pogodan za sve uzraste, a u svaku od 18 gondola moći će se smjestiti od tri do pet osoba. Svi oni će imati priliku uživati u pogledu na grad sa visine od 22 metra. Ali, to je samo jedan segment bogatog programa manifestacije Proljeće u Tuzli.

"Mi smo bili prvi u Bosni i Hercegovini koji smo jednu ovakvu atrakciju napravili. Želimo učiniti našim građanima život ljepšim i kvalitenijim. Od danas pa do 20. maja panoramski točak će biti postavljen na Trgu slobode. Organizovat ćemo u mjesec i po dana veliki broj događaja na Trgu slobode i u našem parku. Pričat ćemo jednu veliku priču zajedno sa našim najmlađim i svim ostalim generacijama građanki i građana Tuzle, ali i gostiju koji dođu u naš grad", dodao je Lugavić.

Inače, manifestacija Proljeće u Tuzli zvanično počinje obilježavanjem Ramazanskog bajrama 10. aprila, a u dane vikenda trg će se pretvarati u pozornicu gdje će sebe i svoje proizvode predstavljati brojni izlagači, obrtnici, kreativci i poduzetnici. Posjetitelji će moći uživati u isprobavanju i kupovini meda, suvenira, nakita, cvijeća, rasadnog materijala i drugih proizvoda.

"Ono što će obilježiti ovu manifestaciju je prekrasni panoramski točak koji krasi i onako prelijepi Trg slobode. Tu su i brojni događaji koje ćemo realizirati svakog vikenda. Imat ćemo sajmove poljoprivrednika i obrtnika. Imat ćemo Tuzlanske dane piva od 10. do 12. maja sa bogatim muzičkim programom u noćnim satima sa koncetima", izjavila je direktorica Turističke zajednice Tuzle Amra Jaganjac.

Program će podrazumijevati i zabavne sadržaje za najmlađe kako na Trgu slobode, ali i u Gradskom parku, gdje će animatori, mađioničari, srednjovjekovne viteške igre i maskote izmamiti osmijehe na lica mališana.

Rukovoditeljica službe Trade marketinga kompanije Bingo Tatjana Paunoski, izrazila je zadovoljstvo saradnjom sa Turističkom zajednicom Tuzle.

"Bingo će i ove godine osigurati popuste za ulaznice za svoje kupce. Uz prikaz računa iz trgovina Bingo ostvarit ćete popust za vožnju na panoramskom točku u iznosu od 50 posto. Sve te informacije kupci će moći pratiti na našim društvenim mrežama", kazala je Paunoski.

U kontekstu izjave Paunoski, vožnje panoramskim točkom koje traju između osam i deset minuta nisu besplatne izuzev za djecu do tri godine i one sa teškoćama u razvoju.

Ostale kategorije plaćaju užitak te je ulaz za mališane od tri do deset godina šest konvertibilnih maraka, dok odrasle osobe i oni stariji do deset godina izdvajaju osam maraka. Porodični paket koji uključuje dvoje odraslih i isto toliko djece do deset godina iznosi 25 KM.