Buđenje svijesti
197

Turski umjetnik kombinirao dva svijeta u fotografijama - ratni istok i napredni zapad

Klix.ba
Umjetnik iz Istanbula, Ugur Gallenkus, kreirao je kolekciju fotografija kroz koju na zapanjujući način prikazuje dva različita svijeta unutar jedne slike - zapad i istok.

Kombinujući paralelne fotografije, jednu naprednog zapadnog svijeta i drugu iz ratom pogođenog Bliskog istoka, Gallenkus naglašava kako, iako žive na istoj planeti, ova mjesta ne mogu se više razlikovati.

Foto: Ugur Gallenkus
Foto: Ugur Gallenkus

Razlike su jednako upadljive, koliko i srceparajuće. U njegovoj kolekciji, zapad je prikazan kao mjesto konzumerizma i pretjeranosti, dok se ljudi u zemljama poput Sirije suočavaju s teškim razaranjima i bore da ostanu živi.

Foto: Ugur Gallenkus
Foto: Ugur Gallenkus

Ugur Gallenkus vjeruje da umjetnost nadilazi sve jezike. Pogled na jednu od njegovih fotografija, kao što je šareno polje tulipana u Holandiji, poredano sa redovima pištolja na Bliskom istoku, i odmah shvatiti da, iako su neki zahvalni ljepotama prirode, drugi proživljavaju ekstremno nasilje u svojim životima.

Foto: Ugur Gallenkus
Foto: Ugur Gallenkus

"Slika ponekad može biti efikasnija od hiljadu reči. Ne morate znati jezik da biste čitali i razumjeli umjetničko djelo. Umetnost je majstor svih jezika. Veoma dugo se koristi za podizanje svijesti i poziv na akciju", ističe Gallenkus.

Ovi digitalni kolaži mnogima su teški za gledanje, ali ostvaruju cilj umjetnika - podizanje svijesti o nepravdi koje se događaju blizu i daleko od nas.

Foto: Ugur Gallenkus
Foto: Ugur Gallenkus