{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turkmenistanski predsjednik sam sebe bogato nagradio

F
30.6.2007. u 19:00
0
0
Turkmenistanski predsjednik sam sebe bogato nagradio
0
Turkmenistanski predsjednik sam sebe bogato nagradio
Turkmenistanski predsjednik uručio je sam sebi nagradu od golemog zlatnog i dijamantnog dodatka i izdao je kovanice sa svojim portretom kako bi proslavio pedeseti rođendan, javili su državni mediji u subotu, u podsjetniku na glamurozne počasti koje je sebi davao njegov autokratski prethodnik.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Gurbanguli Berdymukhamedov odlikovao se Ordenom domovine za svoja "izuzetna postignuća" - zlatnom medaljom ukrašenom dijamantima na golemom zlatnom lancu također ukrašenom dragim kamenjem, javile su u subotu Neutralne turkmenistanske novine, prenosi AP.

U okviru nagrade, lider je primio 20.000 dolara kao i povećanje plate i penzije za 30 posto. U izvještaju se ne navodi koliko lider zarađuje.

Vlada je također izdala specijalnu seriju od 200 zlatnih i 200 srebrnih počasnih kovanica vrijednih četiri centa obiilježenih portretom Berdjmuhamedova, javile su novine.

"Svi moji napori imju za cilj da Turkmeni vode dostojanstven život, da ljudima ne treba ništa, da su sretni", izjavio je Berdmuhamedov na ceremoniji dodjele odlikovanja, sudeći po izvještaju.

Bivša sovjetska centralnoazijska zemlja od pet miliona ljudi ima goleme zalihe prirodnog gasa, ali je zahvaćena raširenim siromaštvom, s prosječnom mjesečnom platom od oko 90 dolara.

Glamurozne nagrade podsjećaju na one koje primao Berdjmuhamedovljev prethodnik, Saparmurat Nijazov, koji je više od dvije decenije vladao zemljom čeličnom šakom. On je stvorio neviđeni kult ličnosti, suzbijao je nezadovoljstva i imao je potpunu kontrolu nad turkmenistanskim društvom. Nijazov je primio 40 nagrada i također je objavio nekoliko kovanica sa svojim portetima kako bi obilježio svoje rođendane.

Berdjmuhamedov je nagovijestio ograničene promjene i više otvorenosti ali je najavio da će uglavnom slijediti autoritarni kurs koji je postavio Nijazov.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: