Pokajali se
45

Turisti vraćaju ukradene eksponate iz Pompeja jer su "ukleti"

T. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Paket koji je sadržavao dvije mozaičke pločice, dijelove amfore, komade keramike i pismo priznanja, stigao je na adresu turističke agencije u južnoj Italiji uz neobično objašnjenje.

Kanađanka je još prije 15 godina iz drevnog grada Pompeji ukrala nekoliko eksponata. Kaže da je htjela imati komad historije koji niko nema. Međutim, vratila ih je poštom tvrdeći da su joj donijeli mnogo "loše energije" i godine nesreće, prenosi The Guardian.

“Sad imam 36 godina i imala sam rak dojke i dvostruku mastektomiju. Moja porodica i ja smo imali finansijskih problema. Dobri smo ljudi i ne želim ovo prokletstvo prenijeti na porodicu i djecu”, napisala je u pismu koje je potpisala samo sa Nicole.

Međutim, ona nije jedina koja se pokajala. Kancelarija Arheološog parka je dobila još jedno pismo priznanja i paket sa artefaktima, opet iz Kanade.

“Uzeli smo ih ne razmišljajući o tome šta su sve istrpili i kako su nastradali ovi ljudi. Žao nam je, oprostite nam ovaj užasan čin. Nek im duše počivaju u miru”, napisao je bračni par iz Kanade.

Pompeji su zatrpani vulkanskim pepelom nakon katastrofalne erupcije Vezuva koja se dogodila 79. godine, a otkriveni su u 16. stoljeću i od tada su najposjećenija atrakcija u Italiji.

Godinama turisti arheološkom parku vraćaju ukradene antikvitete, uz pismo priznanja krivice, stoga su odlučili napraviti muzej u kojem će izložiti vraćene predmete.