Japanske vlasti
0

Turiste upozorili da ne uznemiravaju gejše

Sarajevo-x.com
Veliki broj gejši u japanskom gradu Kyoto požalilo se vlastima da ih turisti, koji žele pod svaku cijenu da slikaju sa njima, proganjaju na ulici i vuku za rukave kimona.

Stanovnici i lokalni biznismeni iz Kyota udružili su snage kako bi zaštitili gejše od napornih turista te poslali patrole na ulice u kojima se gejše kreću.

Lokalne vlasti na različitim web stranicama postavili su upozorenje napisano na engleskom jeziku, a kojima se opominju posjetioci iz inostranstva da poštuju gejše, obučene u slavni kimono, te da ih ne proganjaju sa svojim kamerama.

"Neki turisti imaju utisak da je ulica Gion gdje borave gejše zabavni park, te da je šetnja gejši i njihovih učenica ulicom dio neke predstave", kazao je jedan gradski službenik koji je prošle godine proveo istraživanje o uznemiravanju gejša u Kyotu.

Inače, Kyoto je drevni japanski grad, jedan je od japanskih turističkih dragulja, koji je prošle godine privukao više od 49 miliona turista iz cijelog svijeta.

I dok se grad ponosi antičkim hramovima i zen vrtovima, također je poznat i po tome što je sjedište jedne od najvećih zajednica gejši u zemlji. Kao rezultat toga, gejše su stalno na meti napasnih turista koji žele da se slikaju s njima.

"Ljudi mi stalno prilaze, a da me čak i ne zamole da se slikam sa njima. Skoro uvijek se iznenadim kada u blizini čujem bljesak fotoaparata", kazala je jedna 18-godišnja gejša.

Od malih nogu gejše pročavaju razne vrste umjetnosti, kao što je klasični ples i muzika. Odjevene u kimono, blijedog lica i crvenih usna, posjeduju najelegantnije manire i vještine kojima zabavljaju goste na ekskluzivnim poslovnim zabavama.