Životinjsko carstvo
0

Tri lavice ubile krokodila jer im je napao mladunče

Sarajevo-x.com
Tri lavice ubile su krokodila tokom nevjerovatne borbe, nakon što je reptil pokušao napasti mladunče. Zaštitničke lavice instinktivno su reagovale i stale u odbranu mladunčeta. U organizovanom napadu, lavice su okružile krokodila i usmrtile ga žestokim napadima.

Tokom žestoke borbe krokodil je uspio ugristi jednu lavicu, ali je uskoro savladan ubijen.

Nevjerovatnu scenu snimio je Tony Goldman, koji je sa sinom bio na safariju u Duba Plainsu, u Botswani.

"Lavice su ubile bivola kada se odjednom pojavio krokodil, koji je pokušao ugrabiti dio plijena. Na njegovom se putu našlo mladunče lava, prema kojem se krokodil kretao s namjerom da ga napadne", rekao je 58-godišnji kardiolog koji je svjedočio rijetkom događaju.

On je rekao da su tri lavice odmah reagovale i zajedno krenule u akciju.

"Očekivao sam da će krokodil otići, ali nije pa je počeo žestok obračun u kojem je krokodil ujeo jednu lavicu. Digla se velika prašina, a lavice se uspjele savladati napadača", rekao je Goldman za Daily Mail.

Svjedok borbe je kazao da je bitka trajala 15-ak minuta i da su je posmatrali i njegov sin i vozač.

On je rekao da su imali mnogo sreće, jer je vozač vozio kao manijak kako bi stigao na mjesto događaja nakon što su čuli da su lavovi ubili bivola.

"Svoje sam iskustvo prepričao rendžerima sa preko 20 godina staža i oni su mi rekli da nikada nisu vidjeli napad lavova na krokodila. To je vrlo rijetka pojava i imao sam dovoljno sreće da to vidim i fotografišem", rekao je Goldman, kardiolog iz Južnoafričke republike.