Čudna bolest Australke
0

Tri dana sedmično ne može otvoriti oči

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nepoznata bolest od koje boluje 21-godišnja Australka dovodi do toga da nije u stanju progledati tri dana u sedmici jer se njene oči same od sebe zatvaraju.

Doktori vjeruju da je Natalie Adler jedina osoba na svijetu sa ovakvim poteškoćama koje je prate još od 17. godine.

"Probudila sam se jedne nedjelje, a oči su mi bile nateknute," ispričala je za list Herald Sun. "Bilo je to samo dan prije mog testa iz engleskog. Oči su mi se nasumično zatvarale, a nakon nekoliko sedmica počele su se zatvarati i po tri dana."

Doktori iz bolnice Royal Victoria su, u najmanju ruku, zbunjeni, te priznaju da nisu odredili dijagnozu.

"Neobično je vidjeti nekoga sa ovakvim stepenom grčenja i zatvaranja očnih kapaka, posebno u tim godinama," rekao je neurooftamolog Justin O'Day. "Ne znamo šta je uzrok."

Kad se djevojčine oči zatvore, ona ne uspijeva vidjeti skoro ništa, a kad se, nakon tri dana otvore, odlično vidi, ali joj je lijevi kapak opušten. Prethodne dvije godine primala je terapiju botoksom, ali ni to više ne pomaže, te se ova mlada Australka nada da će više uspjeha biti nakon elektičnih stimulacija oko njenih očiju.

"Na 18. rođendan oči su mi bile zatvorene, ali su zato za 21. bile otvorene, pa sam priredila zabavu," priča ona. "Ne biti u mogućnosti ići na utakmice ili vidjeti svoje prijatelje je ono što mi najviše nedostaje."