Automobilizam&renesansa
0

FOTO / Top 10 "Majstora parkiranja"

Piše: Almir Panjeta
Na forumu portala Sarajevo-x.com od januara ove godine aktivna je tema pod naslovom "Majstori parkiranja". Pažljivo smo pregledali fotografije koje su proteklu godinu forumaši prikupili na oko 30 stranica diskusije, i izabrali 10 vrhunskih majstora parkiranja. Uživajte!

10. KLASIKA

Ovakav tip "majstora parkiranja" mogao bi se nazvati klasičnim, s obzirom da su ovakve scene najčešće za većinu tržnih centara. Ovakvim vozačima ništa ne znači što blokiraju prolaz za kupce s korpama punim robe, a najčešći su i kad treba psovati i galamiti na kupce koji upravo zbog njima sličnih umjesto prolazima moraju ići kolovozom.

9. UPORNI

Ni znak zabrane, ni visoki ivičnjaci, ni zdrav razum, "majstorima" poput ovoga nisu smetnja da svog četveronožnog ljubimca smjeste na trotoar. Olakšavajuća okolnost u ovom slučaju je to što na trotoaru ipak ima mjesta da se dva pješaka mimoiđu, a za otežavajuću pitajte ljude koji žive u stanu kojima je zaklonio pogled.

8. U ŽURBI

Vlasnik "mercedesa" parkiranog na trotoaru u blizini kojeg su čak četiri parkinga, ili je bio u strašnoj žurbi, ili ga jednostavno boli briga. Umjesto da plati dvije konvertibilne marke za sat parkiranja, očito mu je bilo draže utrošiti ih za kafu, siguran da njegov automobil niko neće dirati.
  1. AUTOMOBILOM PROTIV SPORTA
Naslov smo "posudili" od jednog forumaša koji je na taj način prokomentirao fotografiju. Da se neka djeca pored blagodeti Play Stationa ne bi slučajno odlučila za basket na svježem zraku, potrudio se ovaj "majstor" koji se parkirao tik ispod koša. 6. EKOLOŠKI (NE)SVJESTAN
I ovo je jedan od češćih tipova parkiranja u bh. urbanim sredinama. Kako ne bi smetali drugim vozačima, ovakvi "majstori" parkiraju se direktno na zelene površine. O okolišu se "plaho ne sekiraju", jer najbitnije je sigurno se parkirati, po mogućnosti na mjesto koje se vidi s prozora. 5. SAMO OPUŠTENO
Tipičan primjer opuštenog bosanskohercegovačkog vozača i majstora parkiranja koji nije lud da se zamara sitnicama kakve su linije za obilježavanje parkinga. Ovakvi "majstori" jednostavno dođu i parkiraju se kako im volja, ne obaziru se na nepotrebne standarde, i nesputano uživaju u slobodi parkiranja. Čisti punk!

4. DJEČIJA IGRA

Za ovakve vozače parkiranje je prava "dječija igra". Prilaz mjestu za parkiranje je jednostavan, ne moraju se bojati da će im neko blokirati izlaz, a skupina koja bi mogla biti najnezadovoljnija njihovim načinom parkiranja – djeca, za njih je totalno nebitna i teško da će se buniti.

3. AJFELOV PARKING

S obzirom da automobili svakako ne idu preko Ajfelovog mosta na Skenderiji, ovaj "majstor" očito nije vidio ništa sporno u parkiranju na ovom mjestu. Pješaci se također nisu bunili, institucije koje štite istorijsko naslijeđe također, tako da sve više počinjemo shvatati ovog "majstora" koji je za svoje "umijeće parkiranja" zaslužio visoko treće mjesto.

2. NORMALA

Ko može naći bolje mjesto od ovoga, neka se javi "majstoru" sa fotografije. Dijelom puta na kojem je parkiran niko ne prolazi, u blizini su banka, BBI Centar, Predsjedništvo... i sve što može zatrebati jednom "majstoru" kojem je prvo mjesto na ovom izboru za dlaku izmaklo.

1. VELEMAJSTOR

Nema dalje. Način na koji se naš "velemajstor" parkirao možda i ne bi dospio na ovu top listu, da nije prikolice koju je ležerno ostavio na sred ceste, ne brinući se hoće li ona ikome smetati. Svi elementi biitni za laskavu titulu "velemajstora parkiranja" zadovoljeni su: nevjerovatna lakoća, gracioznost, stil i umjetnički dojam su za čistu desetku. Čestitamo!