Nije bila u Grčkoj
183

Tokom svoje vladavine kraljica Elizabeta posjetila je 110 zemalja, ali ne i rodnu zemlju supruga

N. C.
Kraljica Elizabeta II tokom svoje vladavine nikada nije službeno posjetila Grčku, iako je u službenoj posjeti bila u 110 zemalja.

To i nije toliko začuđujuće jer je njen suprug, princ Philip imao kompliciran odnos prema zemlji u kojoj je rođen 1921. godine.

Philipov ujak, kralj Konstantin I, bio je prisiljen abdicirati tokom grčko-turskog rata 1922. godine, čime je cijela monarhija dovedena u neizvjesnu situaciju. Grčki princ Andrew, Philipov otac, bio je protjeran iz zemlje te je morao pobjeći sa svojom porodicom na britanski brod da bi stigao do Francuske.

Pad monarhije i napetosti između grčke kraljevske obitelji i vlade spriječili su njega i kraljicu da službeno posjete Grčku kao vladari Britanije. Međutim, Grčku su posjetili privatno, 1952. godine, prije Elizabetinog stupanja na prijestolje. To putovanje više nisu ponovili.

Grčka nije jedina zemlja koju je kraljica odbijala posjetiti. Tokom svoje vladavine nikada nije posjetila ni Izrael zbog izraelsko-palestinskog sukoba, u kojem nikada nije htjela zauzeti stranu.

Uprkos tome, princ William ipak je posjetio Grčku 2018. godine. Na crnoj listi kraljičinih zemalja nalazile su se i Kuba, Argentina, Albanija te Crna Gora.

Do svoje 89. godine proputovala je više od 110 zemalja. Posljednju je posjetila Maltu, a nakon toga zbog oslabljenog zdravlja nije išla izvan Ujedinjenog Kraljevstva.