Atmosfera na nivou
541

Titova milicija, kosturi i klovnovi na ulicama Sarajeva: Noć vještica stigla je u grad

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Prošetate li večeras glavnim sarajevskim ulicama mogli biste sresti brojne maskirane ljude koji obilježavaju Noć vještica, odnosno Halloween.

Halloween u proteklih godina postao popularan u Bosni i Hercegovini, a "jeziva" atmosfera najviše se osjeti na ulicama glavnog grada.

Noć vještica obilježava se duže od hiljadu godina. Prvobitno vjerski obred, tokom stoljeća je postajao sve više sekularan dok njegova vjerska obilježja danas gotovo i da ne postoje. Danas se Noć vještica smatra praznikom maskiranja i zabave, posebno za djecu.

Večerašnji Halloween, kako to obično biva, najbolje su iskoristili djeca i mladi, inspirisani likovima iz horor filmova, romana, legendi... Ipak, pojedinci i među onim starijima nisu mogli odoljeti prerušavanju. Osim ljudi, u duhu Halloweena ukrašeni su i pojedine trgovine.

Večeras na ulicama Sarajeva dominiraju maske u vidu mrtvačkih glava, tamna šminka, detalji u vidu kostiju. Međutim, izdvajaju se kostimi mladića koji su se ovu večer željeli vratiti u prošlost te se prerušili u milicajca, vojnika JNA i Armije RBiH.