Zanimljivosti
1.1k

Titov papagaj Koki danas je živa legenda na Brijunima: Od predsjednikove smrti samo psuje

Klix.ba
Iza predsjednika bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, ostala je vesela družina - papiga Koki i slonica Lanka.

Papiga Koki ima 57 godina i "obožava" psovati. Ovome svakodnevno svjedoče projni posjetitelji Brijuna, omiljenom mjestu predsjednika. Slonica Lanka ima 44 godine, a na Brijune je došla s dvije i od tada nije napustila otok. Dok Koki psuje, Lanka se voli igrati loptom.

Poznati Titov papagaj Koki je inače legenda na Brijunima. Jedan je od rijetkih primjeraka žuto - kukmastih kakadua koji žive i do 100 godina i spada u veće vrste papagaja koje odlikuje vrlo zdepasto držanje, prilično snažno i krupno tijelo veličine 50 cm, jak, čvrst kljun i krijesta na glavi.

Josip Broz Tito je Kokija darovao svojoj unuci Aleksandri - Saši Broz za deveti rođendan. Koki je jedno vrijeme bio odsutan s Brijuna, ali posljednja tri desetljeća je, uz slonicu Lanku, najatraktivniji stanovnik otočja. Zbog svog doprinosa turističkoj afirmaciji Brijuna Koki je dobio i svoju "ljetnu rezidenciju" te ljeti ne boravi u fazaneriji, već u neposrednoj blizini hotela "Neptun". Ovaj bijeli pedesetsedmogodišnjak je inkarnacija dobrog turističkog radnika, koji zna animirati, zavoditi i privući pažnju na neograničeno vrijeme.

Slonicu Lanku je predsjednik Tito dobio na dar od Indire Gandhi.