U čast 100. godišnjice potonuća
0

'Titanik' ponovo isplovljava 2012. godine

Sarajevo-x.com
Prilikom jučerašnjeg obilježavanja 97. godišnjice potonuća broda Titanik koje se odigralo davne 1912. najavljeno je i veliko putovanje u spomen na potonuli brod koje će početi 14. aprila 2012.

Godine 2012. brod 'The Balmoral' kojeg je izgradila kompanija Harland and Wolf krenuće na put istom rutom kojom je plovio slavni Titanik, od Southamptona do New Yorka, čime će početi 'ponovno isplovljavanje Titanika'.

Na ovaj put će krenuti tačno 2.240 osoba, koliko ih je bilo na Titaniku za vrijeme potonuća, a brodski restoran nudiće ista jela. Brod će 14. aprila zastati na mjestu gdje se desila nesreća, a putnici će održati posebnu ceremoniju u spomen na putnike poginule prije tačno stotinu godina, piše britanski Telegraph.

'Cijeli put će biti obilježen uspomenom na Titanik. Na meniju će se nalaziti ista jela kao 1912., navečer će se puštati muzika iz tog vremena, a među putnicima će biti i nekoliko stručnjaka i historičara koji će kao dobri poznavaoci historije Titanika ostalim putnicima objašnjavati nejasnoće prilikom putovanja', izjavio je Miles Morgan, direktor kompanije za koju saobraća brod 'The Balmoral'.

Titanik je u doba kad je potonuo bio najveći putnički brod na svijetu. Titanik je krenuo iz Southamptona 10. aprila 1912. godine. U toku prvog putovanja, Titanik je udario u ledeni brijeg u nedelju, u 23:40 (brodsko vrijeme), 14. aprila 1912. godine.

Potonuo je dva sata i četrdeset minuta kasnije, u 02:20.

U tragediji je od 2.228 putnika smrtno stradalo 1.517 što je jedna od najvećih pomorskih katastrofa za vrijeme mira, te je tim i široko poznata. Titanik je koristio najnapredniju tehnologiju dostupnu u to doba pa se vjerovalo da je nepotopljiv. Bio je to veliki šok za ljude jer je Titanik, uprkos naprednoj tehnologiji i iskusnoj posadi, na kraju ipak potonuo uz velika ljudska stradanja. Olupine broda su 1985. godine pronašli Jean-Louis Michel i Robert Ballard.

Gotovo dva sata nakon što je Titanik potonuo, RMS Carpathia je stigao na mjesto nesreće, te je pokupio dio preživjelih iz spasilačkih čamaca. Tokom idućih nekoliko sati, ostatak preživjelih je takođe spašen. Na brodu Carpathia, održana je kratka molitva za spašene, te za sjećanje na one, koji su izgubili svoje živote. Istog jutra, u 08:50, Carpathia je krenuo za New York, gdje je stigao 18. aprila.

Kada je potvrđen broj žrtava, ljudi iz kompanije White Star Line su poslali brod MacKay-Bennett, koji je trebao pronaći tijela preminulih. Ukupno 338 tijela je pronađeno. Neka od njih nikada nisu bila identificirana.