Zanimljivosti
3

Titanic II će zadržati kabine treće klase

Klix.ba
Australski poduzetnik koji gradi repliku Titanica kazao je kako želi zadržati smještaj na brodu što je moguće autentičnije, pa makar to značilo da će stotine putnika spavati u skučenim kabinama treće klase.

Očekuje se da će kruzer svoj prvi dodir s morem doživjeti krajem 2016. godine kada će ploviti od Southamptona do New Yorka, a osim modernih sigurnosnih mjera, sve će ostalo biti kao na originalu iz 1912. godine.

Ovo znači da će 700 putnika spavati u uskim trećeklasnim kabinama na krevetima širine 60 centimetara.

"Prva klasa na Titanicu je bila zaista nevjerovatna, druga klasa je kao naša prva klasa, a treća je zaista bila treća"m rekao je Clive Palmer.

Prema knjizi "The Titanic For Dummies", trećeklasni smještaj na brodu je bio relativno dobar i sličan onom iz druge klase na drugim brodovima.

"Putnici treće klase dijele kupatila, jedu u kantinama i spavaju u četverokrevetnim kabinama. Kreveti imaju madrac, jastuk i deku, ali nemaju posteljine. Mogu se kupati u kabinama u lavabou jer na 700 putnika dođu samo dva tuša.

"Imaju tri obroka dnevno u dvije zajedničke blagovaonice koje se zovu saloni za večeranje. Putnici treće klase nemaju zasebne stolove, već su svi poredani u linije i sjede jedni do drugih", napisano je u opisu originalnog Titanica.

Također, istaknuto je kako je scena iz filma Jamesa Camerona istinita:

"Titanic je imao generalnu sobu u kojoj su putnici međupaluba mogli sjediti, igrati karte i imati druge vrste aktivnosti. Putnicima međupaluba nije bilo dozvoljeno da se kreću drugim dijelovima broda niti da koriste njihove zabavne sadržaje poput teretane ili bazena, ali mogli su imati svoje zabave i plesati."

Putnici treće klase plaćali su 7-9 funti (587-754 današnjih funti) za svoju kartu. Još nije poznato da li će iste cijene ostati i za njegovu repliku.