Zanimljivosti
0

Tinejdžerka isplovila na put oko svijeta

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Četrnaestogodišnja Holanđanka Laura Deker isplovila je danas jedrilicom iz Gibraltara u pokušaju da postigne rekord i sama otplovi svijet, rekao je njen agent Peter Klarenbek.

Laura se oprostila sa ocem i prijateljima i uputila se ka Kanarskim ostrvima, uprkos činjenici da na Atlantiku danas skoro nije bilo vjetra, rekao je Klarenbek.

On je dodao da je Laura bila raspoložena odlazeći na put koji bi mogao da traje godinu i više dana.

Marijke Šapok, čija je televizijska kompanija "Masmedia" potpisala  ugovor o eksluzivnim pravima sa Dekerovom tokom njenog putovanja, dodala je da je Dekerova odlučila da krene sa britanske teritorije, a ne portugalske, kako je ranije najavljivano, jer joj je portugalska policija pravila probleme zbog njenih godina.

Holandske službe za zaštitu prava djece kritikovale su Laurinu namjeru da se sama upusti u avanturu, dovodeći u sumnju zrelost djevojčice, kao i garancije za njenu bezbjednost. 

Sud u Holandiji je prošlog mjeseca poništio odluku Savjeta za zaštitu djece da se Lauri iz bezbjednosnih razloga zabrani putovanje.

Šapokova je podržala djevojčicu u namjeri da isplovi, tvrdeći da se Laura, koja posjeduje i dozvolu za plovidbu, razlikuje od ostalih 14-godišnjakinja zbog toga što je odrasla sa ocem na brodu. 
Laura se otisnula na pučinu samo dva mjeseca poslije neuspjelog pokušaja 16-godišnje Amerikanke Ebi Sanderland da oplovi svijet.

Australijanki Džesiki Votson to je pošlo za rukom kada je imala 16 godina.

Međutim, dok je Džesika Votson svih 210 dana, koliko je trajalo putovanje, bila na moru, Laura planira da pristane u više desetina luka, čak i da se privremeno vrati kući i nastavi učenje.