Zanimljivosti
163

Tinejdžerka Bella je prije tri godine štedjela za automobil, a danas zarađuje milione

Klix.ba
Bella Weems
Bella Weems
Tinejdžerka Bella Weems iz Arizone prije tri godine štedjela je novac da kupi polovan automobil, kada postane punoljetna i položi vozački ispit. Danas 17-godišnjakinja ima svoju kompaniju čiji je godišnji prihod blizu 250 miliona dolara.

Weems je željela da za 16. rođendan dobije polovni automobil, a roditelji su joj kazali da taj novac mora sama zaraditi. Odlučila je čuvati djecu i u međuvremenu razmisliti kako da zaradi još više novca. Shvativši da ima dar za izradu nakita, odlučila je unovčiti ga.

Od roditelja je zatražila 350 dolara, koliko je zaradila čuvajući djecu, a oni su joj dodali još toliko. Odmah je pokrenula vlastiti biznis. Počela je izrađivati unikatni nakit i prodavati ga na kućnim zabavama, u buticima, na sajmovima, na ulici...

Osnovala je kompaniju Origami Owl 2010. godine i uvezala se sa "dizajnerima" iz cijele Arizone koji izrađuju unikatni nakit i preko njene kompanije, po nešto višim cijenama, prodaju zainteresiranim kupcima na privatnim zabavama i sajmovima.

Danas preko njene kompanije se reklamira i nakit prodaje više od 50.000 dizajnera, a godišnji prihod Origami Owla iznosi blizu 250 miliona dolara.

Kako piše Forbes u kompaniji je zaposleno 373 radnika. Origami Owl trenutno vodi Belina porodica, a ona će vođenje kompanije preuzeti kada završi školu.

I, naravno, kupila je sebi automobil - bijeli džip koj je nazvala Alice, objavio je Forbes.