Put od 13 mjeseci
0

Tinejdžer na putu da sam oplovi svijet

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nakon godinu dana provedenih na moru, kalifornijski tinejdžer Zac Sunderland (17) približio se svjetskom rekordu kao najmlađa osoba koja je sama oplovila svijet.

Porodica i prijatelji pripremili su veliku proslavu u Marini del Rey u koju bi Sunderland trebao uploviti za nekoliko sati nakon dugačkog putovanja.

Sunderland je na put iz Marine del Rey krenuo 14. juna prošle godine na brodu Intrepid koji je kupio za samo 6.000 dolara i uz očevu ga pomoć preuredio za dugo putovanje. Tokom nešto više od 13 mjeseci puta mladi se Amerikanac morao suočiti s piratima i brojnim olujama, ali sve je hrabro izdržao, a sve vrijeme je i učio kako bi po povratku mogao završiti srednju školu.

Trenutni svjetski rekord drži Australac David Dicks koji je svoje putovanje oko svijeta završio s 18 godina i 41 danom starosti. Sunderland će, pak, tek u novembru napuniti 18 godina.

Njegov rekord bi, međutim, mogao biti kratkog vijeka pošto isti poduhvat trenutno pokušava ostvariti nekoliko mjeseci mlađi Britanac Mike Perham koji plovi na znatno bržem brodu od Sunderlandovog.