Simpatična utrka u Mostaru
0

FOTO / Tin Meduna najbrže dopuzao do cilja

Sarajevo-x.com
Utrka beba, prva te vrste u BiH, održana je ove subote u Mostaru, povodom obilježavanja Sedmice djeteta. Među bebama koje pužu pobjedu je odnio jedan dječak - Tin Meduna, a slijedili su ga Benedikt Marijanović i Petra Pandža.

Cilj manifestacije bila je promocija prava djeteta, a ove godine posebno naglasak stavljamo na pravo na igru i zdravstvenu zaštitu, saopćili su organizatori iz radija Studio 88.

U kategoriji puzanja učestvovala su djeca uzrasta od 10 do 18 mjeseci, a u kategoriji trčanja djeca od 18 do 30 mjeseci. Iako je ukupan broj prijavljenih takmičara bio 101, od kojih se 41 prijavilo za kategoriju puzanje, a 60 za trčanje, finalan broj učesnika je dostigao rekordan broj od 140.

U utrci su učestvovati i roditelji, koji su djecu, koristeći svoje posebne taktike, "navodili" kako bi prvi prešli cilj i osvojili titulu pobjednika.

U trčanju, je poredak bio sljedeći: Orhan Voloder – prvo mjesto, Petar Bosnić – drugo mjesto i Drago Božić – treće mjesto.

Posebna nagrada, za najmlađu učesnicu utrke, dodijeljena je Vani Pavlović.

Amna Popovac, direktorica radija Studio 88, nakon utrke nije krila zadovoljstvo: "Sve je proteklo u najboljem redu, a ono što je najbitnije jeste da su djeca i roditelji zadovoljni. Utrka beba u Mostaru je prepoznata kao pravi obiteljski događaj, što pokazuje i činjenica da istom prisustvuju i roditelji sa djecom koja ne sudjeluju u natjecanju. Moram istaći da je nama kao organizatoru utrke to jako bitno jer pokazuje da svake godine ostvarujemo primarni cilj manifestacije, a to je promocija prava djeteta, pravo na igru i pravo na zdravstvenu zaštitu."