Novi svjetski rekord
10

The Stig iz Top Geara "autić za sudaranje" vozio brzinom od 160 km/h

Klix.ba
The Stig, poznati lik britanske televizijske emisije Top Gear, ušao je u Guinnessovu knjigu kada je prepravljeni bumper automobil iz 1960. godine, danas poznatiji kao "autić za sudaranje", uspio voziti brzinom od čak 160 kilometara na sat.

Naime, Stig je na stari bumper autić montirao Honda motor od 600 kubika. Montaža motora i estetsko uređenje autića trajalo je tri sedmice. Nakon toga, Stig je otišao na aerodrom Bentwaters u Suffolku sa agenticom Guinnessove knjige rekorda Luciom Singagliesi, koja je nadgledala njegovu vožnju. Uz njih je bio i voditelj Top Geara Colin Furze.

"Nema boljeg načina da se proslave nove epizode emisije Top Geara nego kada vidite sretnog Stiga koji stari i zahrđali autić pretvara u tako brzu mašinu i još pritom obara svjetski rekord", kazao je Furze, koji je osmislio projekat preuređivanja autića iz 1960. godine.

Singagliesi je dodala kako je bilo izuzetno impresivno gledati Stiga kako vozi 160 na sat u starom autiću, nakon svih sportskih automobila koje je dosad vozio.