Drevna umjetnost
58

Tetovaže stare 5.000 godina otkrivene na egipatskim mumijama

Klix.ba
Foto: British Museum
Najstarije tetovaže na svijetu otkrivene su na egipatskim mumijama starim čak 5.000 godina, javljaju svjetski mediji.

Tetovaže divljeg bika i berberske ovce pronađene su na nadlaktici muške mumije, dok su na ramenu i nadlaktici ženske mumije pronađeni motivi sa "S" slovom.

Ovo otkriće, objavljeno u arheološkom magazinu Journal of Archaelogical Science, pokorilo je ranije dokaze kako su prve tetovaže rađene prije 1.000 godina u Africi. Također, prevaziđeno je uvjerenje da su samo žene tetovirane u Egiptu 3100. godine prije nove ere.

"Istetovirani simboli su zaista nevjetovatni", kazao je Daniel Antoine, jedan od glavnih arheologa na projektu istraživanja egipatskih mumija.

Antoine je pojasnio kako su istetovirane životinje na muškoj mumiji, naročito bik, vjerovatno asocirale status, moć i spolnu zrelost osobe. Bik i berberska ovca bili su često zastupljeni simboli u umjetnosti drevnog Egipta. S druge strane, "S" simboli, istetovirani na ženskoj mumiji, najviše su korišteni kao dekoracija keramike u to doba.

Prema procjenama arheologa, istetovirane mumije živjele su između 3351. i 3017. godine prije nove ere, odnosno prije nego su se počeli koristiti egipatski hijeroglifi. Zbog toga je teško procijeniti tačno značenje istetoviranih simbola.

Istraživanje sugeriše kako je proces tetoviranja u drevnom Egiptu bio sličan onom danas. Uz pomoć igle ispod kože su se ubacivali elementi bazirani na ugljeniku, vjerovatno čađ.