Zanimljivosti
0

Teolog tvrdi da je Harry Potter nalik Kristu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dok su milioni djece i odraslih fascinirani njegovim likom, predstavnici kršćanskog fundamentalizma tvrde da knjige o Harryju Potteru potiču čarobnjaštvo i ističu da se iza njegovoga nevinog lika kriju mračne sile.

Međutim, ovaj maleni čarobnjak je zadobio potporu teologa Stevena Holmesa koji uvjerava da je Potter nalik Kristu jer propagira biblijske vrijednosti, prenosi britanski Telegraph.

On je također izjavio da su predstavnici crkava širom svijeta prebrzo osudili seriju knjiga o Harryju Potteru i njegovim avanturama u Hogwartsu.

"Nakon što su knjige proglasili 'bezbožničkim' pročitao sam ih i došao do zaključka da one ipak nose kršćansku pouku", izjavio je Holmes.

"Što vam je potrebno da biste uspjeli u Hogwartsu? Hrabrost, požrtvovnost, logičko razmišljanje i nesebičnost. To su sve kršćanske vrijednosti", dodao je.

Holmes je istaknuo da je utjecaj Biblije najprimjetnije u posljednjem tomu, "Harry Potter i relikvije smrti", čija će filmska verzija biti premijerno prikazana sljedećeg mjeseca.

"J. K. Rowling ne govori ljudima da se trebaju baviti vještičarenjem. Ona pokušava zamisliti svijet u kome čarobnjaštvo i bavljenje magijom predstavljaju stvarnost, što je nešto sasvim drugo", smatra Holmes.

Autorica knjiga, koja redovito ide u crkvu, prethodno je tvrdila da one nemaju religioznu konotaciju.

"Nisam namjeravala bilo koga preobratiti na kršćanstvo", izjavila je ona 2007. godine.