Nakon godina borbe
8

Tata i kćer platili kaznu od 4 miliona dolara za krađu dobitnog loto listića

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kanadski radnik u trgovini i njegova kćerka kažnjeni su sa 4 miliona dolara zbog krađe dobitnog listića lutrije. Šezdesetosmogodišnji Jun-Chul Chung i njegova 36-godišnja kćer Kathleen Chung su pored toga osuđeni na sedam i četiri godine zatvora.

Brat osuđene Kathleen Kenneth Chung, koji je vlasnik trgovine u predgrađu Toronta, dobio je kaznu od deset mjeseci, a pravi dobitnik je na kraju ostvario zaradu od 12 i po miliona dolara uz kamatu, piše BBC.

"Sad sam stvarno sretan", izjavio je pobjednik Daniel Campbell koji je dobio na lotu 2011. godine. Nagradu je podijelio sa šest svojih kolega koji su s njim napravili dobitnu kombinaciju.

"To je velika stvar za mene i moju porodicu, drago mi je da sam nagradu podijelio s kolegama i što im mogu pomoći. Sad sam veoma emotivan", rekao je Campbell.

Sudac Douglas Grey naredio je ocu i kćerki da plate 4 miliona dolara kazne, a preostali novac koji su ukrali im je oduzet. Sud je utvrdio da su prevaranti koristili novac od dobitka kako bi kupovali vile i luksuzne automobile.

Naime, Campbell je 2003. godine kupio listić u Chungovoj trgovini. Nakon što je Jun-Chul Chung otkrio da je dobitnik listića iz njihove radnje ukrao je dobitnički listić, a potom ga je njegova kći Kathleen Chung unovčila u nagradnom centru.

Godinama je trajala Campbellova borba za novac, a ovakve prevare u Kanadi nisu rijedak slučaj. Vlada Kanade procjenjuje da su trgovci na malo, zaposlenici i njihove porodice u proteklih 13 godina odnijeli nagrade u vrijednosti od 198 miliona dolara.

Također, navodi se da nisu svi imali sreću kao Campbell da vrate svoj novac, jer su se mnogi lukavi trgovci uspjeli izvući. Međutim, budući da je sada korporacija za igre na sreću otkrila prevare trgovaca nadaju se da ovakvih slučajeva više neće biti.