Istraživanje
0

Tastature prljavije od WC šolja

Sarajevo-x.com
Kompjuterske tastature skupljaju više štetnih bakterija nego WC šolja, ističu istraživači, a prenosi BBC.

Grupa mikrobiologa nazvana "Which?" izvršila je testiranje u kancelarijama u Londonu i došla do zaključaka da uredska oprema sadrži mnoštvo bacila koji mogu prouzrokovati trovanje.

Istražili su 33 tastature, od čega su četiri proglašene potencijalno opasnim za zdravlje jer su sadržavale pet puta više prljavštine nego WC šolje u tim poslovnim zgradama.

Mikrobiolog Peter Wilson rekao je da su naše tastature obično "refleksije onoga što se nalazi u našem nosu i crijevima". Testiranje je vršeno u toku januara ove godine, a naučnici su naredili uklanjanje izrazito prljavih tastatura i njihovo temeljito čišćenje.

Jedna od takvih imala je 150 puta više bakterija nego što je podnošljivo. Ako više osoba koristi istu tastaturu, njom se mogu prenijeti mnoge bolesti s jednog radnika na drugog. Jedan od najbitnijih razloga što se ovakvi slučajevi dešavaju je rijetko pranje ruku, posebno nakon upotrebe toaleta.

Mikrobiolozi su pronašli i tragove hrane i druge otiske, zbog čega preporučuju "proljetno čišćenje", odnosno dezinfekciju maramicama s alkoholom.