Zanimljivosti
0

Tarzanova čimpanza Cheeta "piše" memoare

Sarajevo-x.com
Foto: Ananova
Foto: Ananova
Čimpanza Cheeta koja je glumila u više od deset filmova o Tarzanu otkrit će detalje o svom životu u biografiji koju izdaje izdavačka kuća Fourth Estate. Iako zvuči nevjerovatno, knjiga će zaista biti izdata i to pod nazivom "Me Cheeta".

Čimpanza Cheeta ima 75 godina i prema Guinnessovoj knjizi rekorda najstariji je primat na Zemlji. Ipak Chetta je poznatija po tome što je tridesetih godina prošlog stoljeća glumila u preko deset filmova o Tarzanu, izvještava Daily Telegraph.

Čimpanza trenutno živi u Kaliforniji, njeno "pravo" ime je Jiggs i ubrzo će biti jedini majmun koji je objavio svoju biografiju.

Iako zvuči suludo i nevjerovatno, biografiju Cheetae će objaviti izdavačka kuća Fourth Estate, a kako najavljuju biografija će biti "simpatična, dirljiva i potpuno iskrena".

Čimpanza poznata kao Jiggs je uhvaćena 1932. godine u jednoj džungli u Liberiji te iste godine odvezena u New York gdje ju je prihvatio dreser i uvoznik životinja Henry Trefflich. Od tada, Jiggs je glumio u 12 filmova o Tarzanu, a njegovo zadnje pojavljivanje bilo je u filmu "Doctor Dollittle" sa Rexom Harrisonom 1967. godine.

"Mi imamo pravu zvijezdu ovdje - pravog majmuna i velikog glumca. Dolazi iz vremena 'zlatnog Hollywooda' i vidio je svašta. On je zaista morao glumiti kako bi spasio svoj život. Da nije glumio završio bi u laboratoriju s miševima, psima i zečevima", rekao je glasnogovornik Fourth Estatea.

Knjiga pod nazivom "Me Cheeta" trebala bi biti objavljena u oktobru.