{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Talijanske radio stanice jačim frekvencijama pregazile slovenske stanice

F
26.6.2008. u 12:23
0
4
Talijanske radio stanice jačim frekvencijama pregazile slovenske stanice
0
Talijanske radio stanice jačim frekvencijama pregazile slovenske stanice
Foto: Dnevnik.si
Slovencima uz granicu s Italijom gotovo je nemoguće slušati vlastite radio programe jer susjedne talijanske radio stanice imaju mnogo jače signale i ne poštuju međunarodni dogovor o frekvencijama, tvrde slovenski mediji.
Talijanske frekvencije često i u dubini slovenskog teritorija "pregaze" slovenske programe koji imaju mnogo manju snagu frekvencije, piše u četvrtak dnevni list "Dnevnik".

"Način na koji u Italiji država dijeli radio frekvencije različit je od našega i vrlo neobičan, smije mu se cijela Europa", rekao je za "Dnevnik" Miha Krišelj iz državne agencije za poštu i elektroničke komunikacije.

Talijanske radio stanice uvažavaju svoje zakonodavstvo, ali ne i europsko, pa slovenska agencija često lokalnim stanicama uz granicu mora zbog smetnji njihovih programa u eteru dodjeljivati dodatne frekvencije. U nekoliko slučajeva dogodili su se i sudski sporovi slovenskih i talijanskih radio stanica, u kojima su slovenski sudovi dali za pravo svojim, a talijanski talijanskim stanicama.

"Način koordinacije emitiranja radio programa između Slovenije i Italije regulira i poseban bilateralni sporazum, ali ga se Talijani ne drže, kao što ne uvažavaju ni europsku regulativu", rekao je Krišelj za "Dnevnik".

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: