Švedska
0

Tajni grad koji naseljavaju lezbijke

Sarajevo-x.com
Švedski turistički zvaničnici ovih dana se bore protiv glasina da se upravo u njihovoj zemlji nalazi grad čije su stanovnice isključivo pripadnice ženskog spola.

Nekoliko kineskih medija objavilo je ovu informaciju tvrdeći da 25.000 lezbijki zajedno živi u Chako Paulu, piše Daily Telegraph.

Milioni Kineza od tada pretražuje internet u potrazi za detaljima o spomenutom gradu, koji je navodno 1820. godine osnovala udovica sa sjevera Švedske, a koja je mrzila muškarce.

Prema pisanju medija, stanovnice ovog grada okrenule su se međusobnim vezama ne bi li zadovoljile vlastite potrebe, a svaki muškarac koji bi stigao u grad rizikovao bi da ga plavuše "nasmrt pretuku".

Fantasija o tajnom lezbijskom gradu naišla je na plodno tlo kod muškaraca u Kini, te su švedski zvaničnici morali izdati i formalno saopštenje kojim negiraju da takvo mjesto postoji i da je ikada postojalo na njihovom tlu.

"Nemam pojma odakle je to došlo", kaže Claes Bertilson iz skandinavskog udruženja članova lokalne vlasti za list The Local. "Sa 25.000 stanovnika taj grad bi bio među najvećim u sjevernoj Švedskoj i meni je teško povjerovati da bi se takvo nešto moglo skrivati 150 godina."

Čak su i novinske agencije Xingua i Harbin News pisale o "mističnom gradu", a i dalje nije jasno odakle potiče cijela ideja za priču. Neki vjeruju da je u pitanju veza sa gradom Palajom, čije su vlasti, zbog premalo žena u gradu, osamdesetih godina prošlog stoljeća pokušavale privući što više ženske populacije.