{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tajne gutanja noževa

S
21.2.2007. u 13:42
0
0
Tajne gutanja noževa
0
Tajne gutanja noževa
Gutanje noževa je riskantan posao. Novo istraživanje pokazuje tačno koliko je riskantno prikupljanjem izjava osoba koje guraju noževe niz svoja grla i prežive.
Istraživači su poslali posebnu anketu gutačima noževa širom svijeta sa pitanjima o tome kako su naučili svoj zanat i da li su patili od bilokakvih medicinskih problema uzrokovanih prirodom njihovog posla.

Od 110 gutača kojima je anketa poslana, odgovorilo je njih 46 koji su pristali da njihovi rezultati budu objavljeni. Anketirani gutači su u posljednja tri mjeseca ukupno progutali 2.000 noževa, pri čemu je:

• Njih 25 odjednom progutalo više od jednog noža,
• Njih pet progutalo 10 noževa odjednom,
• Jedan progutao 16 noževa odjednom.

Zajednički medicinski problem za sve gutače noževa je upaljeno grlo, koje se obično javlja kod gutača koji tek uče za svoj poziv. Neki su imali problema sa bolovima u donjem dijelu grudi, koji su obično trajali po nekoliko dana. Šesnaest njih je izjavilo da su imali unutrašnja krvarenja, a jednome gutaču je nož čak „okrznuo“ srce.

Tri gutača noževa su imali operacije vrata: jedan gutač je razderao grlo pokušavajući da proguta zakrivljenu sablju; drugi je opet razderao jednjak, jer mu je prilikom performansa koncentraciju poremetio majmun koji mu je sjedio na ramenu; trbušna plesačica i gutačica noževa je doživjela ozbiljne povrede kada je osoba iz publike gurnula novčanice dolara u njen pupak dok je ona u jednjaku imala tri mača koji su formirali „makaze“ i nanijeli joj teške unutrašnje rane.

Istraživanje, koje su sproveli Brian Witcombe, britanski radiolog iz bolnice Gloucestershire Royal NHS i Dan Meyer, izvršni direktor Internacionalne asocijacije gutača noževa, je objavljeno 23. decembra 2006. godine u magazinu British Medical Journal, ali je prošlo poprilično neopaženo sve do objave istraživanja na web-siteu Boing Boing ove sedmice.

U istraživanju se navodi i kako gutači uče za svoj poziv. Obično svakodnevnim vježbanjem u periodu nekoliko mjeseci do nekoliko godina, gutači izgube refleks povraćanja tako što postepeno povećavaju veličinu objekta kojeg guraju niz grlo, počinjući sa prstom, zatim kašikom, četkom za bojenje, iglom za pletenje, da bi na kraju došli do vješalice od savijene žice.

Izvođači moraju naučiti kako poravnati nož sa gornjim dijelom grla, te opustiti mišiće grla i jednjaka, koji obično nisu pod voljnom kontrolom. Trik kojeg gutači često koriste jeste da oštricu noža oblože nekim lubrikantom.

Istraživači su zaključili da „iako je rizik zadobivanja po život opasnih povreda nizak kod iskusnih gutača koji su opušteni i koncentrirani na gutanje jednog noža, rizik od takve povrede tokom čitave karijere je poprilično visok“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: