Upisana u Knjigu rekorda
0

FOTO / Tajlanđanka je sretna što je najdlakavija curica na svijetu

Sarajevo-x.com
Tajlanđanki Supatri Sasuphan život nije nimalo jednostavan. Zbog rijetkog poremećaja njeno tijelo je prekriveno dlakama i zbog toga 11-godišnjakinju vršnjaci u školi nazivaju "djevojčica vukodlak" i "majmunica". Ipak, otkako je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdlakavija djevojčica, tvrdi da je postala veoma popularna u Bangkoku.
Nekada je danima plakala zbog svog lica prekrivenog dlakama, ali danas je, tvrdi, sretna jer je upravo zbog toga njeno ime zapisano u historiji.

"Veoma sam sretna što je moje ime upisano u Guinnesovu knjigu rekorda. Ljudi svašta rade da bi uspjeli upisati svoje ime u tu knjigu, a ja sam samo odgovorila na nekoliko pitanja i to je sve", kazala je djevojčica.

Sasuphan je jedna od svega 50 evidentiranih ljudi, još od Srednjeg vijeka, koji pate od sindroma Ambras, što znači da joj dlake izrastaju na licu, ušima, rukama, nogama i na leđima.

Roditelji djevojčice pokušali su sve kako bi joj omogućili normalan život. Čak su je vodili i na tretmane uklanjanja dlaka laserom, no ni to nije pomoglo, prenosi Daily Mail.

Vršnjaci je izazivaju, ali ona je ipak prihvaćena u zajednici. Ne skriva se u kući, već se igra s prijateljima koji shvataju da je Sasuphan ista kao i oni, samo što boluje od rijetkog poremećaja.

"Neki su me zadirkivali i nazivali majmunicom, ali više to ne rade. Ja sam se navikla na svoje stanje, ali se nadam da ću jednog dana izliječiti se", ispričala je 11-godišnjakinja, koja poput ostale djece voli plivati, plesati, igrati se s prijateljima i slušati muziku.

Supatra Sasuphan želi voditi normalan život, uprkos svom stanju.

"Voljela bih studirati matematiku i podučavati djecu. Htjela bih biti i ljekar i pomagati ljudima, liječiti ih", kazala je curica koja je već imala dvije operacije zbog poteškoća s disanjem.

Roditelji, ali i prijatelji daju joj veliku podršku. Majka joj često siječe dlake iako one neprestano rastu.

"Nadam se da ćemo pronaći lijek. Učinit ćemo sve kako bismo joj pomogli", kazao je njen otac Sammrueng.