Džaba novac
0

FOTO / Svjetski lideri sa uvrnutim stilom odijevanja

Sarajevo-x.com
Postavši predsjednici ili premijeri svojih zemalja, mnogi svjetski lideri morali su angažovati lične stiliste i početi voditi više brige o svom izgledu. Neki su se, poput Margaret Thatcher, podvrgavali drastičnim dijetama, dok su drugi pribjegavali poslovnim odijelima kao najformalnijem obliku odijevanja koji rijetko biva kritikovan. Bilo kako bilo, pojedini svjetski lideri ostat će zapamćeni po stilu odijevanja koji je mogao biti mnogo mnogo bolji. Ipak su kamere i fotoaparati prečesto upereni baš u njih da bi se tako opušteno ponašali kad je u pitanju stil.

Slijedi deset svjetskih političara koji imaju najuvrnutiji smisao za modu po izboru magazina Time.

Predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma

Crna kožna jakna odavno je "zaštitni znak" među Južnoafrikancima, a to je možda tako jer su se ugledali na svog predsjednika Jacoba Zumu, koji tradicionalno odijelo često zamijeni ovom rockerskom alternativom. Ipak, umjesto odobravanja, taj njegov imidž u svijetu uglavnom nailazi na odmahivanje glavom.

Sjevernokoreanski lider Kim Jong Il

Kako ga se najčešće može vidjeti da nosi safari odijelo kaki boje i cipele s visokom platformo, ukupni dosadni dojam ne uspijevaju popraviti ni naočale u stilu Kanye Westa.

Ruski Matthew McConaughey - Vladimir Putin

Premijer Rusije zasigurno vježba, ali je poenta njegovog čestog pokazivanja u javnosti bez majice da svi mi to primijetimo. Bilo da jaše konja, peca ribu ili se zabavlja nekim drugim hobijem, razvijeni Putin jednostavno ne voli nositi majicu. U pokušajima da se objasni ovakvo njegovo ponašanje rečeno je kako premijer svojim primjerom želi predstaviti prednosti zdravog života. Ipak, mnogima je prvo na pamet palo pitanje da li se golišavi Putin depilira.

Čileanski diktator Augusto Pinochet

Čak 17 godina vodio je svoju zemlju brutalnom odlučnošću, dok su oponenti pod njegovim režimom misteriozno nestajali. Držeći se pravila odijevanja koja je naučio kao armijski general, Pinochet je najčešće nosio uniformu i čizme, što je njegovim starenjem doprinosilo da izgleda pomalo poput Drakule.

Gaddafi - čovjek na kojeg dižu obrve

Libijski lider Muammar Gaddafi več četiri decenije šokira svojim ekscentričnim izborom odjeće. Osim što su mu pantere kućni ljubimci, što živi pod šatorom kad gostuje u drugim zemljama, te ima žene za čuvare, Gaddafi ima reputaciju političara sa uvrnutim smislom za modu. Ne samo da oblači šarolike krpice, već se nerijetko odlučuje za svilu, beduinske ogrtače i životinjsku kožu.

Evo Morales u puloveru kuda god krene

Fotografije snimljene od Španije, preko Kine do Južne Afrike predsjednika Bolivije prikazuju u puloveru, te je logičan potez biznismena iz njegove zemlje bio pokretanje ekskluzivne linije pulovera po ugledu na predsjednika. Modna linija nazvana je Evo Fashion, a svima je postalo jasno da Morales uopšte nije tip koji voli formalnost i odijela.

Ahmadinejadov opušteni pristup

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad privlačio je pažnju svojim govorima baš kao i svojim stilom odijevanja. On se obično odlučuje za obične pamučne majice i kaki vjertovku koju je kupio na pijaci u Teheranu. Baš kao i većina Iranaca, ne nosi kravatu niti mašnu, jer je to zabranio ajatolah Khomeini ocijenivši ih "neislamskim" i "zapadnjačkim".

Fidel Castro - Adidasov čovjek

Bivši predsjednik Kube najviše voli sportske odijevne produkte Adidas. Ipak, ne može se reći da su iz njemačke kompanije previše zadovoljni. Čak naprotiv, glasnogovornik Adidasa jednom prilikom je rekao: "To (što Castro nosi Adidas) nije pozitivno, to je negativno. Mi smo sportski brend. Stvaramo proizvode za sportiste, ne za političare."

Uvijek crveni predsjednik Venecuele

Hugo Chavez ne izostavlja crvenu boju kad se oblači za izlaske u javnost, bilo da je to crvena košulja ili tek maramica koja viri iz njegovog džepa. Crveno često "spari" sa bojama vojne odjeće, a sve to kako bi nas uvijek podsjećao na odanost njegove zemlje socijalizmu.

Komunistički šik

Meo Zedong je osnovao državu, proširio ideologiju i učvrstio kult vlastite ličnosti u Kini. Pored toga, očekivalo se da će pokrenuti i neki modni trend. Međutim, u toku njegove 30-godišnje vladavine kao nacionalnog heroja, Mao se najčešće pojavljivao u proleterskoj jakni sa četiri džepa koju je kineski revolucionar Sun Yat-sen osmislio kao odgovor na zapadnjačko poslovno odijelo. Varijacije koje je uvodio ticale su se samo boja: zelene, sive i plave.