Star Wars
13

Svjetlosni mač Lukea Skywalkera povučen s aukcije, sumnja se da je kopija

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetlosni mač kojeg je Luke Skywalker kosristio u prvom dijelu filma "Star Wars" povučen je sa aukcije u Los Angelesu nakon što su fanovi posumnjali da se ne radi o originalnom primjerku.

Aukcioner iz aukcijske kuće "Profiles in History " rekao je da je su otkazali prodaju svjetlosnog mača zbog "kontradiktornih informacija".

Svjetlosni mač kojeg je Luke Skywalker kosristio u prvom dijelu filma "Star Wars" opisan je kao "jedan od pet mačeva kojeg je Oscarom nagređni dizajner Roger Christian kreirao za glumca Marka Hamilla za film iz 1977. godine". No, fanovi ove kultne filmske sage i blogeri pokrenuli su diskusiju o tome da li je mač originalan ili je riječ o kopiji.

Očekivalo se da će ovaj svjetlosni mač dostići cijenu od 200.000 dolara.

Filmski producent i izvršni direktor aukcijske kuće koja prodaje ovaj svjetlosni mač Joe Maddalena rekao je za Reuters da su povukli mač iz prodaje dok ne utvrde njegovo porjeklo.

"Svjetlosni mač ponovo ćemo ponuditi na akciji tek kada Roger Christian razjasni sve nedoumice", rekao je Maddalena.

Roger Christian poslao je pismo o autentičnosti svjetlosnog mača, no Original Prop Blog objavio je seriju videosnimaka koji izazivaju sumnje da je riječ o originalnom oružju. Najveću nedoumicu prouzrokovalo je to što se set koji je prikazan u Christianovom pismu navodno ne slaže sa onim koji se nalazi u katalogu za aukciju. Tvrde da je riječ o replici ili prototipu.

Roger Christian rekao je za BBC da je riječ o jednom od pet originalnih svjetlosnih mačeva koji su napravljeni za "Star Wars" film.

"Pravi je. Imam Oscara koji to dokazuje", rekao je Christian.