Zanimljivosti
0

Švicarci se ugledaju na Italijane - ogledalom do sunčeve svjetlosti

Sarajevo-x.com
Bondo
Bondo
Zvaničnici švicarskog gradića Bondo objavili su da namjeravaju realizovati konstrukciju koju će sačinjavati ogromno ogledalo, koje bi trebalo da osvijetli jedno planinsko selo sa 198 stanovnika tokom tri mjeseca u toku godine kada sunčeva svjetlost do njega ne dopire.

"Projekat bi pomogao osvjetljavanju dijelova ovog jugoistočnog švicarskog gradića, a koji leži duboko u dolini Bregaglia. Ovo područje nije osvijetljeno sunčevom svjetlošću u periodu između decembra i februara", izjavio je gradonačelnik Renzo Giovanoli.

"To će biti dodatna vrijednost našem gradu", dodao je Giovanoli. "Došli smo do dogovora na seoskom odboru da bi dokumentacija projekta trebala biti izrađena vrlo skoro, tako da bi na ljeto ova ideja mogla biti realizirana."

Ogledalo će biti od čelika, dimenzija 8 x 5 metara. Slično ogledalo je postavljano prošle godine u Viganelli, italijanskom gradiću u blizini švicarske granice. Viganella je kao i Bondo tokom zime u mraku, upravo zbog svoje pozicije na dnu strme alpske doline. Visoke doline Bondou blokiraju sunčevu svjetlost.

Ogledalo u Viganelli, koje prati sunčevo kretanje pomoću računarske tehnologije, koštalo je oko 100.000 eura.