Zanimljiv izbor
16

Svemirske snage SAD-a predstavile maskirnu uniformu, a Twitter odgovorio šalama

I. P.
Pentagon je predstavio prvu uniformu koju će nositi pripadnici vojske SAD-a u sklopu Svemirskig snaga koje je Donald Trump osnovao u decembru 2019. godine. Nije trebalo puno vremena da twitteraši odgovore na svojstven način
Sektor vojske SAD-a čije je djelovanje usmjereno u Zemljinu orbitu, je do prošle godine bio dio Ratnog zrakoplovstva, ali je predsjednik Trump odlučio kreirati zasebnu komandu pod nazivom "Space force" ili Svemirske snage.
Nemali broj twitteraša je kao po naređenju odlučio da od svega napravi dobru šalu. Česta paralela bila je sa filmom Star Wars, GIF-om iz nekog trash svemirskog filma te uz komentare o Trumpovoj inteligenciji i kako ne mogu da vjeruju na šta država troši novac.
Tu su i šaljivi prijedlozi uniformi, pa i ozbiljne zamjerke jer je zastava na pogrešnom ramenu. Mnogi su se zapitali zašto uniforma izgleda gotovo identično uniformama običnih vojnika te s razlogom pitali čemu maskirni uzorak za "svemirske vojnike".
Kako je objašnjeno, uniforma je identična uniformama koje nose vojnici Armije, odnosno pješadije i Ratnog zrakoplovstva, a kako među njima ne bi bilo razlike i kako bi se uštedio novac.
Na pitanje zašto vojnik Svemirskeih snaga ima maskirnu uniformu prilagođenu tlu i vegetaciji, na Twitter nalogu Svemirskih snaga objašnjeno je da će pripadnici te komande, uprkos nazivu formacije, djelovati na tlu.