Šveđanin kojem su platili da drži govor pred kraljem osvaja svijet u čamcu

Klix.ba
5.2.2013. u 15:15
2
3
Šveđanin kojem su platili da drži govor pred kraljem osvaja svijet u čamcu
2
Šveđanin kojem su platili da drži govor pred kraljem osvaja svijet u čamcu
Kada su 73-godišnjeg Svena Yrvinda, mornara i pustolova, zamolili da održi govor pred švedskim kraljem i kraljicom, on je odbio, uz obrazloženje da mu to niko neće platiti.
"Organizatori su mi rekli da je to nevjerovatna čast", kaže Yrvind.

Nakon nekoliko mjeseci jedan milioner mu je platio da održi govor, ali Yrvind tada nije želio obući crni mantil koji su mu pripremili organizatori.

"Sve dok nisam izašao pred kraljevsku porodicu organizatori su tražili od mene da obučem taj mantil. Odbio sam. Imam svoje principe", dodaje Yrvind.

Sada ovaj penzioner planira oploviti cijeli svijet u čamcu dužine tri metra. Yrvind Ten, kako je nazvao čamac, će biti napravljen od kompozitne pjene i fiberglasa, a bit će težak oko tonu i po.

Na čamcu, koji je dizajniran da se sam ispravi ukoliko se kojim slučajem prevrne, nalazit će se oko 400 kilograma hrane i oko 100 kilograma knjiga. Yrvidova ishrana će se sastojati od žitarica, vitamina i konzerviranih sardina.

Život na otvorenom moru je uvijek bio bolji prema Yrvindovom mišljenju nego ubrzani ritam kopna. Jedan od razloga za to je i činjenica da on pati od disleksije. Pohađao je školu za djecu sa posebnim potrebama, dezertirao je iz vojske i bio je u zatvoru, iz kojeg je pušten nakon što je potpisao dokument koji potvrđuje da je mentalno bolestan.

Nakon svega što je prošao, Yrvind je otkrio svoju ljubav prema matematici, prenosi AFP.

"Počeo sam čitati knjige o izgradnji brodova, a u njima je bilo puno matematike. Nakon toga sam kupio još neke knjige i na kraju sam postao dobar u tome", kaže Yrvind.

Iako nikada nije završio srednju školu, 1960-ih godina je uspješno radio kao profesor matematike u psihijatrijskoj instituciji za djecu.

Nakon toga je počeo lutati svijetom u brodu. Prvo je oplovio arhipelag pored zapadne obale Švedske.

"Nakon mjesec dana na moru počnete primjećivati stvari o kojima prije niste ni razmišljali. Stvari dobiju novo značenje", rekao je Yrving nakon 45 dana provedenih na moru tokom putovanja od portugalskog ostrva Madeira do karipskog ostrva Martinik.

Yrvind očekuje da će njegovo putovanje oko svijeta trajati 600 dana, a datum svog polaska još nije objavio.

Iako se smatra samotnjakom, Yrvind se ženio četiri puta.

"Ja imam neke svoje ideje o tome kako treba živjeti. To na početku funkcioniše, ali prije ili kasnije se počne pričati o djeci. Međutim, to ne bi funkcionisalo kada sam ja u pitanju. Kao prvo, morao bih nabaviti veći čamac", dodao je Yrvind.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: