Zanimljivosti
242

Šveđanin apeluje: Ukinite internet dok nas sve ne uništi

Anadolija
Jedan Šveđanin je poslao pismo uglednom listu u toj zemlji u kojem traži da se “ukine internet u svijetu” jer, prema njegovim riječima, nanosi štetu cijelom ljudskom rodu i čini ga nesretnim i izgubljenim.

Naime, 73-godišnji Bo Bergman, čovjek koji ne voli kompjutere i tehnologiju, poslao je švedskom listu “Hallands-Posten” pismo u kojem traži da se ukine internet.

Bo Bergman živi mirnim životom u Simlangsdalenu, daleko od svijeta kompjutera, telefona, i interneta.

Njegov tekst je u toj bogatoj skandinavskoj zemlji privukao veliku pažnju javnosti koja sada raspravlja koliko je ovaj Šveđanin u pravu.

“Moj prijedlog je da se ukine internet. Previše se otišlo u svemu tome, svi ćete jednom odgovarati za to. Ukinite internet dok nas sve ne uništi”, napisao je.

Šveđanin je u svome pismu objasnio kako je internet vrlo opasan i štetan za cijelo čovječanstvo i njegovu sreću. Smatra da je internet postao sastavni dio moderne civilizacije koja zbog toga ne može da pronađe istinsku sreću.

“Internet je kao crv u jabuci i izjeda nas iznutra i potpuno dominira našim životima”, dodao je ovaj Šveđanin.

Urednici iz švedskog lista navode kako je njegov tekst u samo nekoliko dana imao više od 30.000 pregleda i ubjedljivo je najčitaniji tekst na internet stranici istog lista.

Tekst ovog Šveđanina se našao i na društvenim mrežama gdje se raspravlja da li internet uistinu treba biti ukinut. Zanimljivo je da značajan dio švedske javnosti vjeruje kako je Bo upravu.

Nakon njegovog teksta, dio javnosti u Švedskoj tvrdi da ne postoje dovoljni argumenti za prijedlog ovog Šveđanina dok drugi, ali dosta manji dio javnosti smatra kako bi svijet bio bolje i sretnije mjesto za život kada bi se ukinuo internet.

Urednik lista ističe kako je internet pomogao Bou da postane popularan u Švedskoj i u svijetu, a da toga čak nije ni svjestan, jer ne koristi kompjuter i internet.