Euro milions
0

Sve više ovisnika o igrama na sreću

FENA
Jack pot će nekom sretniku danas donijeti 100 miliona eura u izvlačenju lota "Euro Milions" u devet evropskih zemalja.

Prema podacima predstavnika nacionalnih lutrija, u večerašnjem izvlačenju sudjelovat će oko 40 miliona Evropljana, prenosi belgijska štampa.

Najpopularnija igra u Belgiji je nacionalni loto "Loterie Nationale" koja pruža šansu za dobitak od 300.000 do 700.000 eura i evropski "Euro Milions", čiji dobitnik može zaraditi minimum 15 miliona eura.

"Pojedini igrači više ne mogu kontrolirati svoje ponašanje", izjavila je predstavnica nacionalne belgijske lutrije Sofie Van Den Bussche, dodajući da "1,5 do dva posto igrača lota nije u stanju da se od toga odvikne".

Ona je upozorila da je problem u tome što su u kategoriji "ovisnika" i ljudi koji uplaćuju male uloge i oni kojima je već neophodna pomoć psihijatara.

Prema istraživanjima stručnjaka nacionalne lutrije Belgije "Loterie Nationale", od psihološke ovisnosti od igara na sreću pati 36.000 do 48.000 Belgijanaca.

Nacionalna lutrija je izdvojila oko 100.000 eura za kampanju obuke zaposlenih na prodajnim lutrijskim mjestima za ulogu koju moraju imati u sprečavanju stvaranja patološke ovisnosti svojih klijenata od igara na sreću.