Tabu koji postoji 100.000 godina
14

Sve što ste htjeli znati o kanibalizmu, ali ste se plašili pitati

Klix.ba
Paleontološki dokazi govore da su neandertalci ubijali jedni druge zbog mesa prije 100.000 godina.

Kosti pronađene u Francuskoj, Hrvatskoj i Italiji pokazuju tragove kamenog alata, što ukazuje na to da je neko sa njih skidao meso. Analiza nekih kostiju je otkrila da su tragovi koncentrisani na mjestima koja se povezuju sa klanjem i prehranom, a ne sa ritualnim ubijanjem.

Dokazi takođe upućuju na to da su ljudi u Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Indiji, Novom Zelandu, Australiji, Solomonskim otocima, Novoj Gvineji i Sumatri prakticirali kanibalizam sve do početka gornjeg paleolita.

Mnogi eksperti vjeruju da je to bila ustaljena praksa za ljude koji su živjeli u malim grupama, ali da je sve prestalo kada su se društvene grupe povećale i kada su se počele formirati prve države.

Kanibalizam je naposljetku postao tabu u mnogim kulturama. Do početka 19. stoljeća kanibalizam se zadržao samo među nekoliko izolovanih grupa u južnom Pacifiku. Vjeruje se da danas postoji jako mali broj grupa koje prakticiraju kanibalizam. Međutim, poznato je nekoliko individualnih slučajeva koji su se desili u zadnjih 20 godina.

Antropolozi dijele kanibalizam u dvije kategorije – kanibalizam zbog preživljavanja i naučeni tradicionalni kanibalizam.

Kanibalizam zbog preživljavanja, uzrokovan ekstremnim i očajnim situacijama, je relativno prihvatljiv u svijetu. Tokom 19. stoljeća su posade brodova čak imale i smjernice kako i šta činiti ukoliko situacija bude zahtijevala kanibalizam. Izvlačile su se slamke kako bi se odredilo ko će biti ubijen i pojeden te ko će izvršiti ubistvo.

Jedan od najpoznatijih slučajeva ove vrste kanibalizma je pad aviona urugvajskog ragbi saveza 1972. godine u Andama. Nakon što su neki od putnika umrli od povreda, ostali su morali da se okrenu kanibalizmu kako bi preživjeli. Od 45 osoba u avionu, njih 16 je preživjelo 72 dana u divljini.

Tradicionalni kanibalizam podrazumjeva konzumiranje ljudskog mesa u cilju izvršenja rituala i prenosi se generacijama sa koljena na koljeno. Dijeli se na endokanibalizam, u kojem se konzumira meso članova porodice nakon njihove smrti kao vid borbe sa tugom i žalosti, te egzokanibalizam, gdje se konzumira meso neprijatelja kako bi se zastrašili ostali pripadnici te grupe.

Kanibalizam je česta pojava među mnogim vrstama životinja. Najpoznatiji slučajevi kanibalizma, poznati kao seksualni kanibalizam, se mogu vidjeti među paucima.